Linkovi

SAD: Nastavlja se rast cijena žitarica


Cijene žitarica u Sjedinjenim Američkim Državama iz nove, predstojeće žetve, biće veće nego ikada do sada - više od 11 i po dolara po bušelu (mjera za zapreminu, u SAD nešto preko 34 litra), a kupci iz inostranstva grozničavo nastoje da ugovore i osiguraju isporuke. Sticajem okolnosti (loše vrijeme, sve veće globalna potražnja, smanjivanje izvoza iz zemalja proizvođača pšenice) više je nego udvostručila cijenu pšenice u odnosu na prošlogodišnju. Da stvari budu gore, sve veća potražnja za sortama pogodnim za proizvodnju alternativnih goriva, poput kukuruza, znači da će zemljoradnici posijati još manje pšenice. To za krajnjeg potrošača znači samo jedno - u cjelini skuplja hrana.

Pekar Pam Weeks kratko kaže:

”Jednostavno je nevjerovatno kako su cijene brašna skočile, doslovno - preko noći.“

Naime, samo prije nekoliko sedmica, vreća brašna od 23 kilograma koštala je 15 dolara. Sada košta gotovo 40 dolara.

”Pokušavali smo da nađemo načine da to nekako amortiziramo, ali sada smo na tački gdje nemamo izbora. Moraćemo podići cijene“ - kaže gospodin Weeks.

Uz sve veću globalnu glad za pšenicom, posebno u zemljama u ravoju, na porast cijena pšenice bitno su uticali sve veći zahtjevi za proizvodnjom alternativnih energenata. Zemljoradnici su na račun kukuruza, najšečće i najracionalnije sirovine za proizvodnju etanola, zasijavali sve manje i manje pšenice i sada su američke zalihe te žitarice najmanje u posljednjih 60 godina.

Upravo zbog toga, kanzaški farmer Joe Kejr kaže da nikad nije bilo bolje vrijeme za uzgoj pšenice.

”Ono što je stvarno povoljno za nas, uzgajivače pšenice je vidjeti te cijene, cijene koje nikad u životu nisam vidio.“

S druge strane, skuplja pšenica već je udvostručila cijene tjestenina. Vekna kruha poskupiće za dodatnih 20 centi. Ekonomisti upozorovaju da će rast cijena tjestenina biti jedan od značajnih elemenata najbržem rastu cijena hrane u posljednjih 15-ak godina.

Vic Lespinasse, analitičar kretanja na tržištu žitarica upozorava:

”Dokle god se nastavlja strana potražnja, dokle god zahtjevi za etanolom budu tako rapidno rasli - nema kraja ovoj krizi...“

Povećanje cijena hrane osjetio je svaki prosječni Amerikanac, kriza na tržištu žitaricama se već uveliko osjeća širom svijeta i kupci iz brojnih zemalja žure da uplate avanse za preostale rezerve žita u zemljama proizvodjačima, poput SAD i Kazakhstana, velikim proizvođačima i izvoznicima žita.

XS
SM
MD
LG