Linkovi

Sutra u Brusselsu: Više ili manje OHR-a


Sutra se u Briselu održava ključni, završni dio susreta Vijeća za implementaciju mira u BiH. Očekuje se da budu prisutni svi ključni bosanskohercegovački državni, entitetski i politički zvaničnici. Odmah nakon sastanka PIC-a, njih čeka i evropski komesar za proširenje Olli Rehn, koji će svakako htjeti da iz prve ruke sazna da li će i kada u BiH biti uklonjene političke blokade progresu prema reformama i integraciji u evropske strukture.

Na sastanku članova Vijeća za implementaciju mira, razgovaraće se, prije
svega o sudbini misije Visokog pedstavnika u BiH. Da li je odmah ugasiti - kako
traže jedni.... ili Visokog predstavnika, sa svim njegovim ovlastinma imati i dalje
kao neophodan dio bosanskohercegovačke političke scene, kako traže drugi?

Evropljani, saznaje se iz krugova bliskih visokom zvaničniku EU Javieru Solani, skloni su prijedlogu koji vezuje misiju Viskog predstavnika sa rezultatima na terenu.

Što više ostvarenih obaveza, to manje misije, predlažu oni, fokusirajući se na ključne obaveze: policijsku reformu, reformu ustava, funkcioniranje državnih organa, reformu javne uprave i javnog RTV servisa...ukupno pet tačaka bez kojih se ne bi smjelo dozvoliti da Visoki predstavnik ode i odnese sa sobom bonske ovlasti....

Uz to, evropski komesar za proširenje Olli Rehn očekuje da bi u direktnom susretu sa bosanskohercegovačkim državnim, entitetskim i političkim vrhom na dvodnevnim razgovorima trebalo da bude uneseno više svjetla u budućnost BiH. Vjeruje se da će goste iz BiH evropski komesar za proširenje podsjetiti na obaveze kakve su preuzeli, između ostalog, i decembra prošle godine, upozoriti ih da je nužno da budu usvojeni odgovarajući zakone koji bi omogućili provođenje u djelo političkog sporazum sadržanog u deklaracijama iz Mostara i Sarajeva da bi bio deblokiran progres zemlje prema evropskim institucijama. Riješenost Brisela da zaštiti svoju investiciju u BiH kao državu je neupitna i mogla bi, ukazuju krugovi bliski Vijeću za implemntaciju mira i Evropskoj komisiji, rezultirati dugoočekivanim pomacima prema evropskoj dimenziji bosanskohercegovačke države.


XS
SM
MD
LG