Linkovi

Banjaluka: I danas protesti protiv otcjepljenja Kosova


Uz srpske zastave i parole ”Kosovo je srce Srbije,“ ”Hoćemo nezavisnost Republike Srpske,” ”Priznajte Republiku Srpsku Krajinu“ i mnoge druge u Banjaluci je danas, u prisustvu više od deset hiljada građana iz svih dijelova Republike Srpske, održan protesni miting pod nazivom ”1244“ protiv nezavisnosti Kosova. Miting je organizovao Srpski pokret nevladinih asocijacija SPONA čiji je predsjednik Branislav Dukić u obraćanju prisutnima, između ostalog, istakao da srpski narod u Republici Srpskoj mora jasno poručiti da ne da Kosovo, ali ni Republiku Srpsku.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, prekinuvši za vrijeme održavanja mitinga redovno zasijedanje entitetskog parlamenta, pozvao je druge države Ujedinjene nacije i Evropu da poštuju pravo i pravdu i da ne ruše međunarodno priznate granice.

I premijer Republike Srpske Milorad Dodik je naglasio da nikada neće priznati nasilje koje je odvojilo Kosovo od Srbije.

Današnji miting u Banjaluci je protekao bez incidenata, ali se grupa mlađih ljudi nakon protesta na više lokacija u gradu sukobila s policijom. Tom prilikom lakše je povrijeđeno nekoliko osoba, a razbijen je jedan izlog i oštećeno nekoliko automobila.

XS
SM
MD
LG