Linkovi

Kina - SAD: Peking saglasan da obnovi dijalog o ljudskim pravima


Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da od Kine očekuje da pomogne uvjeriti Sjevernu Koreju da u cijelosti izloži svoj nuklearni program. Govoreći u Pekingu na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta sa kineskim ministrom vanjskih poslova Yang-om Jiechi-em, gospođa Rice je istakla da od Kine očekuje isto što i od ostalih - da u cijelosti koriste svoj uticaj kako bi uvjerili Sjevernu Koreju da je vrijeme da krene naprijed.

Ministar vanjskih poslova Kine Yang Jiechi je novinarima rekao da se Kina složila da sa Washingtonom obnovi dijalog o ljudskim pravima, ali nije rekao kada će razgovori početi. Peking je taj dijalog prekinuo 2004. godine, nakon što je Washington tražio od Ujedinjenih naroda da osude kršenja ljudskih prava u Kini.

Američka državna tajnica se, kako je najavljeno, sastaje i sa predsjednikom Kine Hu Jintao-m i predsjednikom kineske vlade Wen Jiabao-m. Gospođa Rice je u Peking doputovala iz Južne Koreje, gdje je prisustvovala inauguracji novog predsjednka te zemlje Lee Myng-bak-a.

XS
SM
MD
LG