Linkovi

Policija na Kosovu koristitila suzavac i pomoć NATO snaga kako bi rastjerala srpske prosvjednike


Policija je na Kosovu saopćila da je morala koristiti suzavac i pomoć snaga NATO-a kako bi rastjerala srpske prosvjednike na granici izmedju Kosova i Srbije. Oko 150 osoba je prosvjedovalo, bacajući na policiju kamenje i boce. 10 policajaca je ranjeno.

Danas je takodjer misija UN-a na Kosovu omogućila srbijanskom ministru za Kosovo, Slobodanu Samardžiću, da se sastane s čelnikom misije - ali pod uvjetom da se jasno da do znanja da je cilj misije osigurati mir i red medju kosovskim Srbima. U prošlosti je , inače, gospodin Samardžić javno podržavao nasilničke napade na kosovske pogranične položaje.

Samardžić je posjetio Srbe u mjestu Novi Badovac, a posjetio je i jedno gradilište jugoistočno od Prištine, gdje vlada u Beogradu financira izgradnju kuća za oko 100 hiljada Srba.

Zamjenik kosovskog premijera, Hajeridn Kugi, je posjetu Slovodana Samardžića nazvao provokacijom:

“Nadam se da razumiju da je Kosovo sada neovisna država, i takve nam provokacije ne trebaju. Trebaju se graditi mostovi suradnje s Kosovom, a ne nešto što nas izaziva, što samo podiže napetost medju narodom.”

U medjuvremenu osoblje Mitrovičkog okružnog suda i dalje nije u stanju otići na posao, s obzirom da im policija ne dozovoljava prijeći most koji dijeli Mitrovicu na albanski i srpski dio grada.

XS
SM
MD
LG