Linkovi

Rusija: Neće biti promjena u podršci Srbiji


Zamjenik ruskog premijera Dmitri Medvedev je liderima Srbije rekao da neće biti promjene u ruskoj politici podrške suverenosti Srbije nad Kosovom.

Medvedev i ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov su u Beogradu radi razgovora sa prozapadno orijentiranim predsjednikom Borisom Tadićem i nacionalistom Vojislavom Koštunicom, premijerom Srbije.

Medvedev kaže da je stajalište Rusije jasno - jedinstvena država čija jurisdikcija pokriva njen cjeloukupni teritorij. Očekuje se da će Medvedev pobijediti a predsjedničkim izborima u Rusiji, zakazanim u iduću nedjelju, i da će nastaviti politiku Vladimira Putina.

Rusija i Srbija su, takodjer, potpisali milijardu i pet stotina miliona vrijedan poslovni ugovor o izgradnji glavnog plinovoda koji će iz regiona Crnog Mora snabdijevati plinom zemlje Zapadne Evrope. Medvedev je predsjednik ruskog Gasproma, kompanije koja u Rusiji ima monopol na eksploataciju i prodaju plina, i koja je ključna kompanija u sporazumu sa Srbijom i izgradnjom plinovoda prema Zapadnoj Evropi.

XS
SM
MD
LG