Linkovi

Privremeno zatvaranje američkog konzulata u Banjaluci


Sjedinjene Američke Države odlučile su da zbog mogućih prijetnji privremeno zatvore svoj konzulat u Banjoj Luci nakon jučerašnjih inicidenata i prijetnji američkoj diplomatskoj misiji u Banjoj Luci.

Kako navodi američki ambasador u BiH Charles English, zvaničnici Vlade RS nisu mogli odbaciti mogućnost daljih nasilnih incidenata.

Komentirajući Deklaraciju Narodne skupštine RS u vezi s Kosovom, ambasador English je ponovio stav da situacija na Kosovu i situacija u BiH apsulutno nemaju ništa zajedničkog.

Kako naglašava, status BiH je apsolutno određen Dejtonskim sporazumom, a i prije ovog sporazuma postojali su njen suverenitet i teritorijalni integritet.

-SAD je priznao suverenitet i teritorijalni integritet BiH 7. aprila 1992. godine, tri i po godine prije Dejtonskog mirovnog sporazuma, napominje američki ambasador u BiH.


Navodi da u skladu s Dejtonskim sporazumom, entiteti predstavljaju unutarnje strukture BiH te da ne postoje izvan nje, zbog čega je govoriti o suverenitetu jednog ili drugog entiteta nešto što ne postoji.


-To je neodgovorno i nije u skladu s Ustavom. Ne pristajemo na takav koncept. Svako nastojanje da se na bilo koji način promovira takav koncept kroz Deklaraciju ili nešto slično za nas je neprihavljitvo, upozorava američki ambasador u BiH.

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak izrazio je zabrinutost povodom usvajanja rezolucije o Kosovu u Narodnoj skupštini RS-a. U Lajčakovoj izjavi se navodi da je Narodna skupština RS-a sinoć usvojila rezoluciju kojom se, između ostalog, tvrdi da imaju pravo na organizaciju referenduma o njenom pravnom statusu.

Visoki predstavnik naglašava da je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata država, čiji su suverenitet i teritorijalni integritet garantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Entiteti u Bosni i Hercegovini, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, nemaju pravo na otcjepljenje od BiH. Ustavna struktura BiH, uključujući postojanje entiteta, može se mijenjati samo u skladu sa Ustavom predviđenom procedurom", navodi se u Lajčakovom reagiranju.

XS
SM
MD
LG