Linkovi

Vlada Srbije je odgovorna za sigurnost osoblja američke ambasade


Sjedinjene Države su uputile i formalni protest Srbiji zbog neadekvatne zaštite američke ambasade u Beogradu. Iz State Departmenta kažu da ljutnja Srbije zbog neovisnosti Kosova ne može biti izgovor za napad i podpirivanje anti-američkog raspoloženja u Srbiji.

Iz State Departmenta kažu da još uvijek nastoje da prikupe sve informacije o napadu, ali da je sasvim jasno da je srbijansko osiguranje oko američke ambasade bilo potpuno neadekvatno, uprkos tome što je na hiljade demonstranata ljutih zbog američkog priznanja Kosova bilo u blizini.

Na pres konferenciji, u vrijeme dok su neredi u Beogradu još trajali, glasnogovornik State Departmenta, Sean McCormack je rekao da srbijanski zvaničnici uputili dovoljno snaga sigurnosti tek nakon što je provljeno u ambasadu, i nakon što je zamjenik državnog sekretara za politička pitanja, Nicholas Burns upozorio srbijanskog premijera Vojislava Koštunicu i ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića da će ih držati lično odgovornim ukoliko se napadi nastave.

«Poruka je bila veoma jasna, da je situacija neprihvatljiva, da oni odmah trebaju reagirati i pribaviti odgovarajuće snage sigurnosti kako prostor naše ambasade i naši ljudi tamo ne bi bili pod napadom. On je sasvim jasno stavio do znanja ministru vanjskih poslova da ćemo smatrati odgovornim vladu Srbije za siguirnost i sudbinu uposlenika ambasade.»

Gospodin McCormack je rekao da je Burns djelovao po jasnim instrukcijama državnog sekretara Condoleezze Rice, i da je zvaničnicima u Srbiji rekao da se u budućnosti takvo nešto ne bi trebalo ponoviti, te da je premijer Koštunica pružio uvjeravanja da neće.

Glasnogovornik State Departmenta kaže da su upad u ambasadu i požar bili ograničeni na prijmeni odjel, i da nije bilo upada u unutarnji, sigurni dio ambasade u kojem su povjerljivi materijali.

Očekujući demonstracije, američki ambasador u Beogradu, Cameron Munter je zatvorio ambasadu jučer oko podne, i ostalo je samo nekoliko pripadnika sigurnosti i lokalno osoblje u trenutku napada.

Prema riječima gospodina McCormacka niko od Amerikanaca nije povrjedjen, mada su srbijanski zvaničnici izjavili da je unutar prostora američke ambasade pronadjeno ugljnisano tijelo.

McCormack kaže da Sjedinjene Države shvataju da je proglašavanje neovisnosti Kosova teško pitanje za Srbiju, ali da to nije izgovor za podpirivanje nasilja, u čemu su se, kako je rekao, neki političari u Beogradu posebno angažirali.

«Nesmije biti podpirivanja nasilja. Mi smo zaintresirani za politički dijalog sa vladom Srbije. EU je zainteresirana za politički dijalog sa vladom Srbije. Jasno je da ima razlika, da smo mi priznali Kosovo, i da su drugi priznali Kosovo. Mi o tome možemo razgovarati, ali ništa od toga, nikakvo neslaganje oko toga nije izgovor ili opravdanje za podsticaj drugih na nasilje.»

McCormack kaže da će američka ambasada u Beogradu ostati zatvorena u narednih nekoliko dana, ali da će ambasador Cameron Munter ostati u Beogradu i da Sjedinjene Države nemaju namjeru mjenjati odnose sa Beogradom zbog nereda u četvrtak. Srbija je još početkom sedmikce povukla ambasadora iz Washingtona.

XS
SM
MD
LG