Linkovi

Kosovo: Njemački ministar odbrane izrazio zadovoljstvo razvojem događaja


Njemački ministar odbrane Franz Josef Jung se danas u sjedištu UN-a u Prištini sastao sa specijalnim izaslanikom UN-a za Kosovo Joachimom Rueckerom. Do susreta je došlo nakon što se gospodin Jung sastao sa kosovskim zvaničnicima, uključujući i predsjednika Fatmira Sejdiua i premijera Hashima Thacija. Posjeta Kosovu uslijedila je samo dan nakon što je njemački kabinet priznao Kosovo kao nezavisnu državu.

Tokom susreta sa kosovskim zvaničnicima njemački ministar odbrane je izrazio nadu o dobrim odnosima između Prištine i Beograda, istakavši da mu je njegov srbijanski kolega pružio uvjeravanja da će sve biti učinjeno kako ne bi došlo do nasilja.

”Zahvaljujem se svom srbijanskom kolegi koji mi je obećao da će sve biti učinjeno kako ne bi došlo do nasilja i mislim da je u neposrednoj budućnosti moguć dobar odnos sa novim susjedom Srbije. Također mislim da Srbija ima dobre buduće šanse za Evropu i to je ono za čim trebamo težiti.”

Nakon susreta sa gospodinom Jungom, specijalni izaslanik UN-a za Kosovo Joachim Ruecker je, pored ostalog, rekao:

”Mislim da je posjeta njemačkog ministra odbrane došla u pravo vrijeme, nakon događaja proteklih dana. Gospodin Jung je izrazio svoje zadovoljstvo sa razvojem događaja na Kosovu.”

U vrijeme boravka ministra Junga, nekoliko stotina rezervista srbijanske vojske danas kamenjem gađalo policajce o pripadnike mirovnih snaga NATO-a. Rezervisti su prešli na teritoriju Kosova tokom sukoba na jednom graničnom prelazu. Prosvjednici, od kojih je većina nosila uniforme, uzvikivali su slogane ”Kosovo je naše“ i ”Kosovo je Srbija.”


XS
SM
MD
LG