Linkovi

Beograd: Zapaljena zgrada ambasade SAD


Američka i hrvatska ambasada u centru Beograda zapaljene su posle velikog mitinga "Kosovo je Srbija", gori i "Mekdonalds" na Slaviji, a oštećeno je još nekoliko diplomatskih predstavništava drugih zemalja. Oko 19 sati jake policijske snage izašle su u Ulicu kneza Miloša: pripadnici žandarmerije bacili su suzavce na izgrednike, kordon je blokirao ulicu, a vozilima "hamerima" krenuli su na masu.

Demonstranti su prethodno oštetili i ambasade Turske, Belgije, kao i diplomatska predstavništva BiH i Kanade, ispred koje je zapaljeno jedno vozilo. Duž cele Ulice kneza Miloša prevrnuti su kontejneri. Incidenata ima i na trgu Slavija, gde su se demonstranti okomili na restoran "Mekdonalds". Posle velikog mitinga "Kosovo je Srbija", deo građana krenuo je Ulicom Kneza Miloša i ispred američke ambasade najpre zapalio zastavu te zemlje, a zatim i samu zgradu. Na zgradi je potom istaknuta srpska trobojka. Iz zgrade američke ambasade širi se vatra.

Huligani su potom napali i hrvatsku ambasadu koja se nalazi samo sto metara niže. Najpe su bacali kamenice, baklje, pokušavali da sruše ogradu, a zatim su skinuli grb Hrvatske. Demonstranti su demolirali i kućicu ispred ambasade BiH u Krunskoj ulici, a duž čitave Resavske ulice prevrnuti su kontejneri, počupane kante za smeće. Prethodno je grupa od stotinak mladih izgrednika provalila u 18:45 časova u prodavnicu Beko u Knez Mihailovoj ulici nakon čega su u manjim grupicama sa plenom krenuli ulicama prema Zelenom vencu.

Petnaetak minuta ranije oni su se izdvojili iz mase okupljene na mitingu "Kosovo je Srbija" i uputili Knez Mihailovom na čijem kraju kordon policije brani prilaz ambasadi Slovenije.

Mladići, među kojima je bilo i nekoliko veoma mladih devojaka, usput su lupali trafike i pokazivali noževe. Policija nije intervenisala. Oko 300 srednjoškolaca prethodno se oko 15.30 časova okupilo ispred slovenačke ambasade u Beogradu, ali osim verbalnih poruka nije bilo težih incidenata.

Srednjoškolci u Pariskoj ulici su privremeno blokirali saobraćaj, ali su se sklonili sa kolovoza na molbu ljudi koji su izašli iz zgrade u kojoj su sedišta Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke. Ispred slovenačke ambasade postavljen je kordon policije. Potom je kolona srednjoškolaca prošla pored ambasade Francuske, ali nije bilo incidenata. Francuska je već priznala nezavisnost Kosova, a vlada Slovenije u četvrtak je pripremila predlog teksta o priznanju Kosova. Taj predlog najpre treba da potvrdi parlamentarni odbor, a potom i slovenačka skupština. Slovenačka ambasada u Beogradu već je oštećena u nedelju uveče tokom protesta grupe Beograđana, uglavnom mlađih. Slovenija je trenutno predsedavajuća Evropskom unijom.

XS
SM
MD
LG