Linkovi

Banjaluka: Protesti protiv proglašavanja Kosova neovisnim


Uz srpske zastave i parole «Kosovo je srce Srbije,» te slike ruskog predsjednika Vladimira Putina, više hiljada osoba, uglavnom srednjoškolaca protestvovalo je danas nekoliko časova u centru Banjaluke, izražavajući svoje nezadovoljstvo proglašenjem nezavisnosti Kosova. Prilikom pokušaja prolaska demonstranata ka ulici u kojoj se nalazi predstavništvo američke ambasade policija je upotrijebila suzavac, a bilo je i nekoliko povrijeđenih osoba. Jake policijske snage spriječile su prolazak demonstranata ka zgradi Narodne skupštine i vlade.

Inače, povodom novonastale situacije izazvane proglašavanjem nezavisnosti Kosova predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović je tokom današnjeg sastanka sa liderima svih srpskih političkih stranaka pozvao sve političke subjekte da na posebnoj sjednici parlamenta, zakazanoj za večeras, zauzmu jedinstven stav o nezavisnosti Kosova.

Ova tema dominirala je i tokom današnjeg sastanka premijera Republike Srpske Milorada Dodika sa britanskim ambasadorom u B i H Metjuom Rajkroftom. Tom prilikom ispoljeni su potpuno suprotstavljeni stavovi o nezavisnosti Kosova, a ambasador Rajkroft je upozorio da to ne bi trebalo imati uticaja na događanaja u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG