Linkovi

Kosovo: Težina budućih obaveza na kosovskoj vladiRusija je i danas oštro kritizirala planirano raspoređivanje pripadnika misije Evropske unije na Kosovu, istakavši, između ostalog, da je raspoređivanje misije bez prethodnog odobrenja Vijeća Sigurnosti UN-a direktno kršenje međunarodnih zakona. Ministar vanjskih poslova Rusije Sergei Lavrov je, sapštavajući ovaj stav, dodao da slanjem misije EU krši i rezoluciju Vijeća Sigurnosti kojom se poziva na zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja na Balkanu. Evropske zemlje, da podsjetimo, složile su se da pošalju oko 1800 policajaca i pravosudnog osoblja na Kosovo.

U međuvremenu, na Kosovu, predsjednik novoproglašene države Fatmir Sejdiu danas se u Prištini sastao sa novim specijalnim predstavnikom EU Pieter-om Feith-om. Holandski diplomata je imenovan specijalnim predstavnikom EU neposredno prije proglašenja nezavisnosti Kosova.

Nakon razgovora gospodin Sejdiu je rekao:

”Ono što je važno za nas je da pozovemo sve građane Kosova, osobito Srbe, da se što prije vrate i s nama dijele život, posebno onaj dio populacije koji je neodlučan. Kosovo ima međunarodnu podršku i viziju budućnosti.“

Gospodin Feith je istakao da je težina budućih obaveza na vladi Kosova:

”Ono što će biti važno je vladina politika, a ne naša, garancije da će Srbi biti zaštićeni, da će imati ekonomsku budućnost tamo gdje jesu i da ćemo se samo tako svi približiti evropskim institucijama.“

Također danas, kosovski premijer Hašim Tači se sastao sa zvaničnicima NATO-a i UN-a kako bi razmotrili sigurnosnu situaciju na Kosovu, dan nakon što su nezadovoljni Srbi zapalili dva granična prelaza, prosvjedujući protiv proglašenja nezavisnosti. Tom prilikom gospodin Tači je rekao:

“Mislim da saopćenja i stavovi koji dolaze sa srbijanske strane pripadaju prošlosti. Realnost na Kosovu je potpuno drugačija, nije to situacija kakvom je oni vide. Njihovo vjerovanje pripada prošlosti, a ne budućnosti. Institucije na Kosovu gledaju ka boljoj budućnosti, budućnosti zajedničkog života na teritoriji Kosova.”

Što se tiče sigurnosne situacije, mirovne snage NATO-a su zatvorile ceste između Srbije i sjevernog Kosova. Policajci UN-a su danas čuvali prelaze, dok je na hiljade Srba ponovo prosvjedovalo protiv kosovskog proglašenja nezavisnosti. Odluka da se zatvore prelazi je donesena iz straha da bi smanjenje UN-ove kontrole nad granicom moglo dozvoliti srpskim militantima da se vrate na Kosovo i da se eventualno pokušaju boriti.

XS
SM
MD
LG