Linkovi

Američki izbori: Nove pobjede Obame i McCaina


U nadmetanju za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke senator Barack Obama pobijedio je u još dvije američke savezne države, što je njegova deseta uzastopna pobjeda. Pobjednički put ka nominaciji u okviru Republikanske stranke nastavio je i senator John McCain.

Njih dvojica su jučer pobijedili na preliminarnim izborima u Wisconsinu, a Obama je svog glavnog rivala Hillary Clinton pobjedio i na Havajima. Gospodin Obama, međutim, i sada ima tek malu prednost u broju osvojenih delegata potrebnih za dobijanje stranačke nominacije, tako da utrka Obama-Clinton i dalje ostaje neizvjesna. Mnogo je izvjesnije na drugoj strani gdje John McCain ima veliku prednost nad konkurentom Mikom Huckabee-jem i već je, praktično, osigurao da ga Republikanska stranka nominira kao svoga kandidata na izborima za američkog predsjednika u novembru ove godine.

Gospodin McCain je tokom post-izbornog govora rekao da će nastaviti da se bori da Amerikanci ne budu zavedeni elokventnim, ali ispraznim pozivom na promjene, aludirajući na senatora Obamu, koji je, obraćajući se pristalicama u Texasu, još jednom pozvao na promjene i rekao da McCain zagovara ponavljanje grešaka iz prošlosti.


XS
SM
MD
LG