Linkovi

Pakistan: Musharraf ne planira podnijeti ostavku


Opozicioni političari, uključujući i bivšeg premijera Nawaza Sharif-a iz Pakistanske muslimanske lige, pozvali su predsjednika Pakistana Perveza Musharrafa da podnese ostavku. Reagirajući na te pozive gospodin Musharraf je izjavio je da je naciji potrebna harmonična koalicija nakon parlamentarnih izbora na kojima su dvije opozicione partije odnijele ubjedljivu pobjedu nad njegovom partijom i pozvao na jedinstvo vlade. U članku objavljenom danas u Wall Street Journal-u, Musharaff je naveo da ne planira odstupiti sa predsjedničke funkcije i da zemlju mora povesti u pravcu stabilne demokratske vlade u Pakistanu.

Također danas, uhapšeni pakistanski advokat Aitzaz Ahsan je upozorio da će njegove kolege advokati nastaviti prosvjede ukoliko vlada ne vrati na radna mjesta sudije Vrhovnog suda, koji su otpušteni prošle godine u novembru kada je predsjednik Musharraf proglasio vanredno stanje u Pakistanu.


Ocjenjujući rezultate parlamentarnih izbora u Pakistanu predsjednik SAD George Bush je rekao da ih vidi kao pobjedu u ratu protiv terorizma i izrazio nadu da će nova vlada nastaviti savezništvo Pakistana sa SAD. Gospodin Bush je istakao da, uprkos poraza partije predsjednika Perveza Musharaffa, cijeni činjenicu da je Musharaf uradio ono što je trebalo da učini - ukine vanredno stanje u Pakistanu i omogući održavanje izbore. Pakistan i SAD imaju zajedničke interese i američki predsjednik se stoga nada, kako je rekao, da će Pakistan i dalje ostati jedan od ključnih saveznika u globalnoj borbi protiv terorizma.

Posmatrači Evropske unije, kao i američki posmatrači i senatori koji su u vrijeme izbora boravili u Pakistanu, kompletan izborni proces ocijenili su kredibilnim.


XS
SM
MD
LG