Linkovi

Kosovo: NATO snage preventivno na granici uz Srbiju


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država George Bush je danas, govoreći u Tanzaniji, ocijenio da je proglašenje neovisnosti Kosova istorijski korak koji će donijeti mir na Balkanu i istakao da će SAD sarađivati sa kosovskim liderima, te uskoro uspostaviti pune diplomatske odnose sa Prištinom. On je dodao da će historija potvrditi da je to bio ispravan potez u pravcu mira na Balkanu.

Reagirajući na američku odluku o priznavanju Kosova kao samostalne države koju je jučer saopćila državna tajnica Condoleezza Rice, Srbija je, u znak protesta, opozvala svog ambasadora u Washingtonu. Također jučer, u večernjim satima po istočno-američkom vremenu, srbijanski predsjednik Boris Tadić je, na sjednici Vijeća sigurnosti, od generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona zatražio da proglasi nevažećom kosovsku deklaraciju o neovisnosti. Međutim, Ban Ki-moon se nije izjašnjavao o deklaraciji, ali je rekao da će misija UN-a na Kosovu biti nastavljena. Rusija i Kina, koje imaju moć veta u Vijeću sigurnosti podržali su taj zahtjev Srbije.

Kada su u pitanju današnja zbivanja na Kosovu, NATO je rasporedio pripadnike mirovnih snaga uz granicu Kosova sa Srbijom, za slučaj mogućeg napada Srba koji se protive odvajanju Kosova. Prema informacijama iz kosovskih izvora, nezadovoljni Srbi spalili su policijske postaje u Jarinji i Brnjaku, u blizini podijeljene Kosovske Mitrovice. Policajci UN-a i kosovski policajci su evakuirani.

Takođe danas u Prištini su se susreli visoki zvaničnik EU Javier Solana i predsjednik kosovske vlade Hašim Tači, dok je u Beču ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić zatražio od Stalnog vijeća OSCE da osudi proglašenje Kosova neovisnim..

XS
SM
MD
LG