Linkovi

Banjaluka: Predsjednici parlamenata CG i RS razgovarali o Kosovu


Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske odlučio je danas da u četvrtak, 21.februara, bude održana posebna sjednica entitetskog parlamenta na kojoj bi trebalo da bude zauzet stav o nezavisnosti Kosova, saopštio je predsjednik NS RS Igor Radojičić nakon današnjeg sastanka sa predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem u Banjaluci. Nova situacija u vezi sa Kosovom je, inače, dominirala tokom razgovora čelnika dva parlamenta.

Govoreći o tome gospodin Radojičić je, uz ostalo istakao, da se ne može izjednačavati situacija na Kosovu sa onom u Crnoj Gori ili u Bosni i Hercegovini.

”To je ono pitanje koje se kod nas neminovno otvara kao pitanje međunarodnih presedana. Naravno, objašnjenja u Evropskoj uniji i nekim drugim zemljama su, kada je riječ o Kosovu, drugačija. Ali, nisu to isti člučajevi. Mogu se pronalaziti određene sličnosti, ali ... Crna Gora, njen razvojni put i proglašenje nezavisnosti, su jedna istorija, jedan slučaj... Ovo sa Kosovom je nešto sasvim drugo. Pitanje Bosne i Hercegovine i Republike Srpske takođe ima svoju genezu i teško ih je na jedan simplificiran način povezivati.“

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je naglasio da će njegova zemlja slijediti politiku Evropske unije u vezi priznanja Kosova.

”Mi ćemo sačekati puno usklađivanje politike Evropske unije i preuzeti svoj dio obaveza, kao i prava, koje vučemo po Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji... Ali, to nije odluka koja u Crnoj Gori treba brzo da uslijedi, to nije odluka kojoj Crna Gora treba da značajan doprinos... To je odluka gdje će Crna Gora biti poštovani sagovornik i sa-ugovornik Evropske unije, a odluke donosi prvenstveno u svom nacionalnom i državnom interesu. Prema tome, možda nam dinamika toga nije jasna do kraja, ali su nam jasni obaveze i putevi kako ćemo doći do te odluke. “

Gospodin Krivokapić se takođe osvrnuo i na mogućnost poistovjećivanja nezavisnosti Kosova sa zahtjevima za osamostaljenje Republike Srpske.

”Bilo bi logično pitanje ako neko želi da pomogne Srbiji, ali nisam siguran da joj može pomoći time što će izjednačavati Republiku Srpsku sa Kosovom.... Jer, reći da Republika Srpska ima isto pravo kao i Kosovo bi značilo da Republika Srpska priznaje pravo Kosova na osamostaljenje. Time bi se moglo upasti u logički problem koji je nerešiv. Tako da nisam siguran da neko može pomoći Srbiji time što će tvrditi da Republika Srpska ima isto pravo, ili gurati Republiku Srpsku u to izjednačavanje.“

Inače,predstavnici pojedinih političkih stranaka iz Republike Srpske su danas najavili da će zatražiti da se u budući ustav Bosne i Hercegovine uvrsti i amandman o mogućnosti samoopredjeljenja do otcjepljenja entiteta.


XS
SM
MD
LG