Linkovi

Sjedinjene države zvanično priznale Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu


Sjedinjene države su danas zvanično priznale Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu. Američka državna tajnica Condoleeza Rice je tu odluku objavila danas. U saopćenju, ona je čestitala narodu Kosova na, kako je to nazvala, istorijskom momentu.

Gospodja Rice je pozdravila predanost u kosovskoj objavi nezavinosti o multietničnosti kao osnovnom principu dobre vlade. Ona je takodjer pozdravila pristajanje Kosova da prihvati period medjunarodne supervizije.

Današnje priznanje kosovske nezavisnosti od strane Sjedinjenih država je, kako se navodi, sadržavalo neobičnu kombinaciju faktora koji su naveli Washington da prizna državnost Kosova. Medju tim faktorima su srbijanska istorija etničkog čišćenja i drugih zločina nad kosovskim civilima.

Takodjer se navodi da Kosovo ne može biti presedan za bilo koju drugu situaciju danas u svijetu.

Ranije je predsjednik Bush potvrdio američku podršku neovisnosti Kosova. On je za američku televizijsku mrežu NBC rekao «Kosovari su sada neovisni», ali tada nije rekao da i formalno priznaje državnost Kosova, dodajući da će se Sjedinjene Države rukovoditi odrednicama UN-a u vezi sa to teritorijom. Bush je govorio tokom svog putovanja po Africi.

XS
SM
MD
LG