Linkovi

Među demonstrantima u Banja Luci nije bilo predstavnika vlasti i političkih stranaka


Više hljada, uglavnom, studenata i srednjoškolaca danas je protestvovalo u Banjaluci zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Pokušaj približavanja demonstraata prostorijama kancelarije američke ambasade spriječile su jake policijske snage. Najviši zvaničnici Republike Srpske osudili su proglašenje nezavisnosti Kosova.

Više od hiljadu a potom i nekoliko hiljada studenata kojima su se naknadno pridružli i srednjoškolci te građani protestvovalo je danas u Banajluci zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Uz parole Ne damo Kosovo i Srpsku, Kosovo je Srbija, Evropo poštuj međunarodno pravo i druge, studenti su izrazili podršku kolegama sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici te jasno poručili da se protive nezavisnosti Kosova.

Nakon protesta na banajlučkom Trgu Krajine gdje je spaljena i zastava Evropske Unije veća grupa demonstranata se zaputila ka prostorijama banjalučkog ureda američke ambasade iz Sarajeva u čijoj su blizini bacali kamenje i jaja na kordon policije koji ih je spriječio da dođu do ovog objekta.

Uz pratnju jakih policijskih snaga i specijalaca povorka se kretala ispred zgrade Narodne skupštine i Vlade a potom su svoje nezadovoljstvo, uz povike fašisti, bacanjem kamenja i jaja ispoljili na objektu u kome su smješena predstavništva ambasada Njemačke i Francuske. Veće incidente spriječili su pripadnici policije.

Među demonstrantima nije bilo predstavnika vlasti i političkih stranaka ali su primjećeni pojedini članovi nevladinih organizacija među kojima je bio i predsjednik Srpskog pokreta nevladinih asocijacija SPONA, Branislav Dukić.

Inače, za danas zakazana sjednica Narodne skuopštine je otkazana a najavljeno je održaanje posebne sjednice parlamenta na kojoj bi se zauzeo stav o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Tim povodom, predsjednici Republike Srpske i Narodne skupštine Rajko Kuzmanović i Igor Radojičić te premijer Milorad Dodik su u zajedničkoj izjavi saopštili da ne prihvataju jednostranu nezavisnost Kosova i poručili da neće dozvoliti da bilo koji organ Bosne i Hercegovine prizna Kosovo.

U izjavi se pozivaju i druge zemlje da ne priznaju Kosovu dok je od KFOR-a zatraženo da garantuje bezbjednost srpskom narodu, a građanima Republike Srpske je poručeno da imaju pravo da mirno izraze svoje nezadovoljstvo.

XS
SM
MD
LG