Linkovi

BiH: Prve reakcije na vijest o proglašenju neovisnosti Kosova


U direktnom radijskom i televizijskom obraćanju građanima Republike Srspke predsjednik RS Rajko Kuzmanovic i predsjednik Narodne Skupštine Igor Radojičic istakli su da je čin formalnog proglašavanja neovisnosti Kosova, nepravda i atak na državu Srbiju. " Proglasili su nezavisnost oni koji na to nemaju pravo. To je ništavan čin po, najmanje tri osnova: prekršeni su Ustav Srbije , Povelja UN, i moralni kodeks, koji zabranjuje otimanje "tuđih stvari", ustvrdio je gospodin Kuzmanović. Najavljeno je i donošenje deklaracije u Narodnoj škupstini RS o stabilnosti i trajnosti RS, u skladu sa dejtonskim mirovnim sporazumom, te ponovljeno da priznanja Kosova neće biti. Najviši zvaničnici RS izrazili su i punu podršku vlastima Srbije u očuvanju integriteta i suvereniteta zemlje.

U odvojenom reagiranju premijer RS Milorad Dodik je, pored ostalog, istakao da je
”proglašenje nezavisnosti Kosova neprimjereno kršenje međunarodnog prava i otvoreno gaženje svih međunarodnih konvencija" i dodao da RS, putem svojih predstavnika u institucijama BIH, neće priznati nezavisnost Kosova. On je poručio da RS i njeni građani u ovom momentu trebaju ostati mirni i izvući pouke iz današnjeg jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti.

Kada su u pitanju stavovi članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Haris Silajždić je danas istakao da "kada je riječ o priznavanju Kosova, poznato mi je da imamo različite stavove i da niko od nas ne traži da se odredimo, a kad dođe vrijeme razgovarat ćemo i o tome" i ponovio raniju ocjenu da cijela regija ulazi u jedan osjetljiv period, te da postoje krugovi i organizacije koje su spremne, iz svojih interesa, prenositi atmosferu napetosti i u Bosnu i Hercegovinu.

Nikola Radmanović, takođe član Predsjedništva je, da podsjetimo, jučer izjavio da će jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova dovest do nestabilnosti na području zapadnog Balkana, ali i cijele Evrope.

U prvim današnjim reakcijama predstavnika političkih stranaka Republike Srpske istaknuto je da se jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova ulazi u neizvjestan i vrlo osjetljiv period. U Partiji demokratskog progresa smatraju da svi koji priznaju samoproglašeno osamostaljivanje preuzimaju veliku odgovornost i da je potpuno nerealno očekivati da BiH prizna nezavisnost Kosova.

PDP, a takođe i Spska radikalna stranka, smatraju da je sutra potrebno održati posebnu sjednicu parlamenta RS na kojoj bi se usvojila rezolucija u vezi sa situacijom na Kosovu, odnosno "jasno odredila pozicija RS u budućnosti".

Iz Socijalističke partije RS saopšteno je da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova "još jedan pokazatelj da je sila jača od prava" i podržavaće vlasti Srbije u borbi za očuvanje Kosova.

Prve reakcije nakon današnjih vijesti iz Prištine o proglašenju nezavnisnosti Kosova, kad je o Sarajevu riječ , stigle su iz SDA i SDP.

U najkraćem, SDA smatra da se dešavanja na Kosovu trebaju rješavati na relaciji Priština-Beograd-Brisel-Washington, pozvavši sve organe sigurnosti u BiH i međunarodnu zajednicu da osiguraju da se dešavanja na Kosovu ne reflektiraju na stanje u Bosni i Hercegovini.

U SDP BiH smatraju da će nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, prevladati razum i da će situacija u Srbiji i na Kosovu ostati mirna. Za SDP Kosovo je bilo i ostalo unutarnja stvar Srbije, a taj čin neće imati nikakve refleksije na BiH.

XS
SM
MD
LG