Linkovi

Priština: Usvojena deklaracija o neovisnosti Kosova


Poslanici kosovske skupštine proglasili su na današnjem, po svemu izuzetnom zasjedanju u Prištini, Kosovo kao neovisnu, suverenu i demokratsku državu. Predsjednik vlade Kosova Hašim Tači rekao je, pored ostalog, da je Kosovo od danas ”ponosno, neovisno i slobodno.“

Na desetine hiljada oduševljenih Albanaca, mnogi od njih mašući zastavama, ispunili su ulice oko zgrade kosovskog parlamenta dok je premijer Tači pred poslanicima čitao tekst deklaracije o proglašenju neovisnosti. Čin usvajanja tog dokumenta popraćen je slavljeničkim pucnjima iz brojnog vatrenog oružja.

Gotovo istovremeno u Beogradu, predsjednik vlade Srbije Vojislav Koštunica je u diretknom televizijskom obraćanju naciji Kosovo nazvao ”nezakonitom i lažnom državom“ i istakao da je čin proglašenja neovisnosti Kosova kršenje međunarodnog prava i poretka.

Na čin proglašenja neovisnosti Kosova, Rusija je odgovorila pozivom na hitne konsultacije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. I zvanična Moskva, i najviši predstavnici Srbije tvrde da jednostrano samoproglašenje oneovisnosti Kosova može snažno podstaći secesionističke pokrete u mnogim dijelovima Evrope.

XS
SM
MD
LG