Linkovi

Samo rigorozne zabrane mogu smanjiti porast broja pušača


Svjetska zdravstvena organizacija je završila svoj prvi globalni izvještaj o kontroli duhana. Žalosne statistike ukazuju na to da, ukoliko se vlade svijeta više ne uključe, broj korisnika duhana će nastaviti rasti u svijetu, a samim tim i smrtnost usljed bolesti izazvanih duhanom.

Nekada zadimljeni kafei, restorani i noćni klubovi u Francuskoj su sada bez dima cigareta. U Turskoj, kafići puni dima će takodjer uskoro postati tek maglovito sjećanje iz prošlosti. Ove godine, pušenje će biti zabranjeno u mnogim uredima i javnim zgradama. Slijedeće godine, biće zabranjeno pušiti i u kafanama.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da su pušenje i duhan prvi uzročnik smrti koja se može spriječiti. Doktorica Margaret Chan, generalni direktor Svjetske Zdravstvene Organizacije kaže da uz ovaj izvještaj zemlje više neće moći tek ignorirati utjecaj duhana na zdravlje javnosti.

Margaret Chan, Svjetska Zdravstvena Organizacija:
Postavili smo ovaj problem u fokus. Osvjetljen je i važno je da zemlje pokažu da imaju političku volju i snagu da se bore protiv vrlo moćne industrije, kako bi zaštitili narod.

Izvještaj pokazuje da gotovo pet i pol miliona ljudi godišnje umre od bolesti prouzročenih duhanom. Ako zemlje ne pronadju političku volju da zabrane korištenje duhana, Svjetska Zdravstvena Organizacija predvidja da će se broj umiranja od duhana povećati na više od 8 miliona do 2030. 80 posto tih smrtnih slučajeva će se dogoditi u siromašnim i srednje razvijenim zemljama.

Stručnjak Svjetske Zdravstvene Organizacije, doktor Douglas Bettcher kaže da je potreba za zakonima za kontrolu duhana, hitna.

Doktor Douglas Bettcher, Svjetska Zdravstvena Organizacija:
Samo potpuna zabrana, i ništa manje od toga, kada su u pitanju javna mjesta, i uredi, može zaštititi ljude od opasnosti pušenja iz druge ruke, i prisiliti pušače da prestanu pušiti.

U jednoj studiji koju je početkom godine objavio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, se pokazuje da jaki programi kontrole pušenja ne samo da pušenje smanjuju medju mladima, nego i starije pušače navode da prestanu. Studija je takodjer iznašla da, što se više novca uloži u anti-pušačke programe, veće je smanjenje pušača medju odraslima. Medjutim, većina saveznih država u Americi je smanjila programe protiv pušenja.

Svjetska zdravstvena organizacija je utvrdila da mali broj zemalja čini mnogo na spriječavanju pušenja, kao i to da je novac glavna zapreka. Vlade zarade 500 puta više novca na porezu na duhan, nego što potroše na anti-pušačke programe.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da zemlje zaštite gradjane od pušenja iz druge ruke, da pomognu ljudima da prestanu, da ih obrazuju i informiraju o opasnostima po zdravlje, uvedu zabrane na reklamiranje cigareta, i povećaju porez na duhanske proizvode - dakle,sve one mjere za koje Centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da su efikasne u smanjenju pušenja.

XS
SM
MD
LG