Linkovi

Bivši student univerziteta Northern Illiniois je identificiran kao naoružani napadač


Bivši student univerziteta Northern Illiniois je identificiran kao naoružani napadač koji je jučer usmrtio šest studenata na univerzitetu u blizini Čikaga. Napadač se ušetao u prepunu salu gdje se održavalo predavanje u gradu De Kalb i nasumično otvorio vatru. Usmrtio je pet osoba, od kojih troje na licu mjesta, i ranio 16 osoba, prije nego je izvršio samoubistvo. Američke novinske agencije su kasnije izvijestile da je i šesta žrtva podlegla zadobijenim ranama.

Predsjednik NIU John Peters kaže da je napadač posljednji put pohadjao Univerzitet 2007., ali je napustio i pohadjao drugi univerzitet. On kaže da napadač, kako se čini, nije imao kriminalnu prošlost. Peters kaže da su medju ubijenim četiri žene.

Campus sa oko 25 hiljada studenata je zatvoren, a nastava u petak je otkazana.

Zvaničnici kažu da nema nikakvog razloga vjerovati da ova pucnjava ima ikakve veze sa porukom nadjenom u decembru na zidu univerzitetskog toaleta u kojoj se spominje ranija krvava pucnjava na Virginia Tech Univerzitetu u kojoj je student ubio 32 kolega i nastavnika prije samoubistva.

Incident u četvrtak na NIU je posljednji u najmanje tri predhodne pucnjave u školama u Sjedinjenim Državama u posljednjih nekoliko dnana u kojima je poginuo najmanje četvero ljudi.

XS
SM
MD
LG