Linkovi

Beograd: Rezolucija o nepriznavanju izdvajanja Kosova


Vlada Srbije donijela je rezoluciju kojom se anulira očekivano proglašenje nezavisnosti Kosova. U tom dokumentu, danas objavljenom, se kaže da nijedan potez Prištine o izdvajanju Kosova iz Srbije neće biti priznat. Predsjednik vlade Vojislav Koštunica je, takođe danas, za list Glas javnosti rekao da bi se Srbija suočila s najvećim poniženjem ako bi prihvatila postojanje, kako je rekao, marionetske države unutar njene teritorije. On je osudio plan Evropske unije o slanju1800 policajaca i pravosudnih stručnjaka na Kosovo i istakao da misija EU nema međunarodnopravnu osnovu.

Govoreći o danas i o Kosovu, ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da bi unilaterlano proglašenje nezavisnosti Kosova bilo nemoralno i ilegalno. On je evropske zemlje optužio za sramotne dvostruke standarde. Ruski predsjednik je također naglasio, ne navodeći detalje, da Moskva ima plan o zaštiti ruskih interesa u slučaju da Zapad prizna Kosovo.

Na zahtjev Srbije Vijeće sigurnosti UN-a danas, na hitno sazvanoj sjednici iza zatvorenih vrata, raspravlja o pitanju Kosova. Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić predstavlja svoju zemlju u posljednjem pokušaju da se spriječi kosovsko proglašenje nezavisnosti, koje se očekuje za nekoliko dana. Sjedinjene države i većina evropskih zemalja su spremne priznati unilateralno proglašenje nezavisnosti. Američka državna tajnica Condoleeza Rice je jučer pozvala Beograd da prihvati realnost situacije i krene naprijed.

XS
SM
MD
LG