Linkovi

Kosovo: EU ubrzava, Rusija bi da odugovlači


Diplomatski izvori u Briselu su potvrdili da je u toku pismena procedura koja bi trebala biti okončana do petka i već dan iza toga, u subotu, formalno bi počelo djelovanje evropske policijsko-pravosudne misije na Kosovu. Evropski ”timing“ je uslovljen, prije svega, zbivanjima na terenu. Prema stavu većine članica EU, neophodno je započeti sa misijom prije najavljenog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Ukoliko uspije evropski plan, Brisel će spremno dočekati najavljeno proglašenje nezavisnosti Kosova, koje se očekuje 17. februara, dan iz raspoređivanja pripadnika misije EU. Evropljani se nadaju da će, u međuvremenu, dobiti i podršku generalnog sekretara UN, a do jučer su se nadali da će i Rusiju uvjeriti kako je sadašnje stanje neodrživo.

Međutim, nakon jučerašnjeg sastanka sa evropskom ”trojkom,” šef ruske diplomatije Sergei Lavrov, još jednom je ponovio dobro poznati stav Rusije o eventualnom proglašenju kosovske nezavisnosti:

"Moramo učiniti sve što je moguće kako bi spriječili negativan razvoj događaja. Sve dok nema odluke, razgovaramo, podržavamo zahjev Srbije da se o ovome razgovara na Savjetu bezbjednosti UN, i pokušavamo da razumijemo šta se može dogoditi i kako se to može izbjeći. Što se tiče samog sastanka Savjeta bezbjednosti, nisam optimista, ali bar treba da iskoristimo tu mogućnost. Treba da prozovemo ključna međunarodna tijela odgovorna za međunarodnu bezbjednost, tijela koja su odredila parametre za kosovsko rješenje, parametre koji se sada pokušavaju zaobići jednostranim odlukama".

Dimitrij Rupel, ministar spoljnih poslova Slovenije, zemlje koja u sadašnjem šestomjesečnom mandatu predsjedava Evropskom unijom, prenoseći stajalište većine članica EU, je rekao:

"Kada Kosovo povuče poteze, tada ćemo da razgovaramo o njima i tada ćemo da preduzmemo korake. Pitanje priznavanja nezavisnosti je na svakoj od članica Unije , a ne na samoj Uniji. Međutim, svakako da će EU o tome razgovarati i donijeti principijelne odluke. O našem stavu ćete imati priliku da čujete više naredne sedmice....Teško je sada govoriti o danu.“

Međutim, kako je sada riječ, ne o danima već o satima, događaji u Briselu se, kako rekosmo, zbivaju nezabilježenom brzinom: u srijedu je pokrenuta pismena procedura odobravanja misije, trebala bi biti završena u petak u ponoć, a već u subotu ujutro bi počeo razmještaj oko 1800 evropskih policajaca, sudija i tužilaca koji bi trebali pomoći uspostavljanju pune vladavine prava na Kosovu...

Ključni dio posla na saglasnosti za misiju je već ranije obavljen, usvajanjem "zajedničke akcije" iz koje se izuzeo samo Kipar, izjasnivši se protiv iz principijelih razloga, ali uz obećanje da neće blokirati provođenje misije.

XS
SM
MD
LG