Linkovi

Djeca, konji i snovi......Od svoje četvrte godine Star Lawson sanjala je o tome da ima konja. Konačno, nakon 4 desetljeća.... usvojivši jednog bolesnog konja.... njen je san postao stvarnost. To je, međutim, bio tek prvi od 12 konja i više konja koje su ona i njen muž, Bill Lawson, spasili i pružili im dom na njihovoj farmi u Marylandu. Neki od konja su bili napušteni i ostavljeni da umru od gladi, neki drugi bi završili u klanici....

I da priča o Lawsonovima bude kompletnija, oni ne pomažu samo konjima nego istovremeno i djeci.

Jedno od te djece, jednaestogodišnja Allie McCollum, dva puta nedjeljno posjećuje farmu Lawsonovih nazvanu vrlo simbolično ” Ljepši snovi za konje i djecu“ kako bi se pobrinula za konja po imenu Montana, čiji je Allie ”zaštitinik.” Montana je rasni konj star 20 godina. Svaki susret sa njim za Allie je radost:

”Kada vidim Montanu, jako se obradujem. Kada ga zovnem po imenu, odazove se i dođe. Nedostaje mi kada sam u školi.”

Za dvije godine koliko se brine o Montani, Alli je naučila jahati, naučila je kako njegovati konja, pripremiti mu hranu i nahraniti ga. To čini i šestogodišnja Hayden Klemanski. Ona se brine za konja po imenu Opal. Njena majka, Helene Klemanski, kaže da jednonedjeljne posjete farmi za njenu kćerku znače mnogo više od pukog jahanja.

”Postala je samouvjerena, naučila da puno toga sama uradi. Sada već dođe sama po konja, izvede ga sama, ja joj jedino moram pomoći da stavi sedlo... jer je isuviše mala za to.“

Takvi i slični angažmani i aranžmani farmu ”Ljepši snovi za konje i djecu“ čine privlačnom za obitelji i pomažu vlasnicima u održavanju, kaže Star Lawson:

”Kao vlasnici, sretni smo zbog velike podrške koju imamo. Mnoge porodice nas sponzoriraju. Ne dolaze ovdje samo da ostave djecu na nekoliko sati. U brizi za konje sudjeluju cijele porodice.“


Gospođa Lawson kaže da svako dijete da ime konju, brine se za njega i svakog mjeseca poklanja skroman novčani iznos za brigu o konjima.

”U prosjeku troje djece brine za jednog konja. Njihove donacije obezbjeđuje novac za hranu, dio opreme, vakcinacije, održavanje zuba....“

Kroz druženje i prijateljevanje sa konjem, ističe gospođa Lawson, djeca shvataju da tom konju u stvari daruju novi život. I jako su ponosni na to.

”Mislim da je za njih veliko otkrovenje da imaju određeni cilj u životu, mada su tako mali. Imaju cilj koji teže ispuniti.

I to jedan od razloga da Star Lawson kaže da je presretna što je njena farma zaista farma snova i za konje i za djecu.

XS
SM
MD
LG