Linkovi

Hezbollah: Ubijen Imad Mughniyeh


Libanska grupa Hezbollah je potvrdila da je Imad Mughniyeh, jedan od njenih najviših vođa, kojeg su tražili i Izrael i SAD u vezi sa tri decenije dugim organiziranjem i izvođenjem terorističkih napada širom svijeta, sinoć ubijen u napadu automobilom bombom u Siriji. Ta šiitska militantna grupa je danas na vlastitom tv-kanalu objavila informaciju o njegovoj smtri, optuživši Izrael da je izveo taj napad. Izraelska vlada poriče svaku umiješanost.

Izrael je, inače, optužio Mughniyeha da je stajao iza napada na izraelsku ambasadu u Argentini 1992. kada je ubijeno 29 osoba, kao i za eksploziju u jevrejskom centru u Buenos Airesu 1994. godine u kojoj je poginulo na desetine osoba. Prema riječima jednog bivšeg zvaničnik izraelske obavještajne službe, Izrael je Mughniyeha smatrao opasnijim od lidera Hezbollaha Hassana Nasrallaha.

Imad Mughniyeh je također bio na listi najtraženijih osumnjičenika za terorizam američkog State Departmenta. Njemu je pripisivan bombaški napad na bazu američkih marinaca u Libanu 1983. kada je je ubijen 241 marinac i kidnapiranje šefa biroa Associated Pressa na Bliskom Istoku Terry-a Andersona, koji je u zatočeništvu držan šest godina.

XS
SM
MD
LG