Linkovi

Svjetska zdravstvena oraganizacija: I pušenje ubija, zar ne?


Stručnjaci i saradnici Svjetske zdravstvene organizacije završili su prvi globalni izvještaj o kontroli upotrebe duhana. Žalosne statistike ukazuju na to da, ukoliko se vlade svijeta više ne uključe, broj korisnika duhana će nastaviti rasti u svijetu, a samim tim i smrtnost usljed bolesti izazvanih korištenjem duhana.

Dva primjera uključivanja vlada u kontrolu pušenja pokazuju i dokazuju da se može kad se hoće. Naime, nekada zadimljeni kafei, restorani i noćni klubovi u Francuskoj su sada bez dima cigareta. U Turskoj će zadimljeni prostori također za godinu, dvije postati tek maglovito sjećanje. Ove godine, pušenje će biti zabranjeno u mnogim uredima i javnim zgradama. Slijedeće godine, bit će zabranjeno pušiti i u kafanama.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije još jednom su istakli da je pušenje čest uzročnik smrti koja se može spriječiti, a doktorica Margaret Chan, generalni direktor Sjetske zdravstvene organizacije kaže da, nako rezultata i konstatacija sadržanih u izvještaju WHO, zemlje više neće moći ignorirati utjecaj duhana na zdravlje građana.

”Tom smo problemu posvetili punu pažnju.Osvjetljen je, sada će biti bitno da zemlje pokažu potrebnu političku volju i snagu da se bore protiv vrlo moćne industrije, kako bi zaštitili svoje građane“.

Izvještaj pokazuje da gotovo pet i pol miliona ljudi godišnje umre od bolesti izazvanih duhanom. Ako izostane potrebna politička volja da se zabrani korištenje duhana, u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji predviđaju da će se broj umrlih od posljedica korištenja duhana povećati na više od 8 miliona do 2030. godine. 80 posto tih smrtnih slučajeva će se dogoditi u siromašnim i srednje razvijenim zemljama.

Stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije doktor Douglas Bettcher kaže da je potreba za zakonima o kontroli upotrebe duhana hitna.

”Samo potpuna zabrana, i ništa manje od toga, kada su u pitanju javna mjesta, i uredi, može zaštititi ljude od opasnosti ”pušenja iz druge ruke” i prisiliti pušače da, ako ne potpuno prestanu pušiti, onda da barem smanje pušenje.“


U jednoj studiji koju je početkom godine objavio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ukazuje se na činjenicu da oštri programi kontrole pušenja, ne samo da pušenje smanjuju među mladima, nego i starije pušače navode da prestanu. Tom studijom je također utvrđeno da, što se više novca uloži u anti-pušačke programe, veće je smanjenje pušača među odraslima.

Svjetska zdravstvena organizacija je utvrdila da mali broj zemalja poseže za odlučnim mjerama na sprečavanju pušenja. Novac je glavna zapreka. Vlade zarade 500 puta više novca na porezu na duhan, nego što potroše na anti-pušačke programe.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da zemlje zaštite građane od ”pušenja iz druge ruke,“ da pomognu ljudima da prestanu, da ih obrazuju i informiraju o opasnostima po zdravlje, uvedu zabrane na reklamiranje cigareta i povećaju porez na duhanske proizvode - dakle, da se odluče na sve one mjere za koje američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da su efikasne u smanjenju pušenja.


XS
SM
MD
LG