Linkovi

Sarajevo: Da li nasilje izmiče kontroli


Kuda ide Sarajevo - pitaju se posljednjih dana mnogi građani. Tako je bilo i proteklog vikenda koji je prošao u znaku protesta brojnih Sarajlija zbog povećanog nasilja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, vanrednih sjednica predstavnika vlasti, te bombaškog napada u sarajevskom naselju Dobrinja.

Da podsjetimo, prije nekoliko tjedana 72-godišnju staricu Ljubicu Đokić Spasojević napala su trojica maloljetnika, polivši je benzinom i potom zapalivši. Gospođa Spasojević je podlega usljed zadobijenih povreda. Nakon toga, trojica mladića, od kojih jedan također malojetnik, bez i jednog povoda su u sarajevskom tramvaju nožem usmrtili 17-godišnjeg Denisa Mrnjavca. Prošle subote, u večernjim satima, u sarajevskom naselju Dobrinja, u bombaškom napadu na autobusku stanicu koji je izvršen iz automobila što se kretao iz pravca istočnog Sarajeva, povrijeđeno je troje ljudi.

Zbog porasta nasilnih djela (čiji su počinitelji u prva dva slučaja maloljetnici) građani Sarajeva su u subotu, organizirali masovan protest sa kojeg su upućene brojne kritike na račun odgovornih vlasti zbog, kako je poručeno sa skupa, nesprečavanja maloljetničke delikvencije i zbog nepostojanja zakonske mogućnosti da maloljetni počinioci krivičnih djela, a posebno ubice među njima, izdržavaju kaznu zatvora u odgovarajućim ustanovama.

Također, tokom vikenda, vlada Kantona Sarajevo je na vanrednoj sjednici povodom usložnjavanja sigurnosne situacije na području sarajevskog kantona zaključila da jedino pojačano prisustvo policajaca na ulicama može vratiti povjerenje građana u sistem. Zaključeno je da veliki problem predstavlja nedostatak vaspitno-popravnih domova u koje bi maloljetnici mogli biti upućeni nakon isteka pritvora.

Istovremeno, posebno iz građanskih i nevladinih organizacija i udruženja, stižu zahtjevi za ostavkama čelnih ljudi kantona i grada Sarajeva, te za smjenu odgovornih u sudstvu i tužilaštvu.

XS
SM
MD
LG