Linkovi

EU - Srbija: Odgođeno poptpisivanje sporazuma


Danas je u Evropskoj komisiji službeno saopšteno da se, za sutra najavljeno, potpisivanje privremenog političkog sporazuma sa Srbijom odgađa, za čim evropska strana duboko žali. U iznimno oštroj poruci koju je tim povodom uputio komesar za proširenje EU Olli Rehn ukazuje se, pored ostalog, na uvjerenje Brisela kako su se neki političari u Beogradu oglušili o želju vlastitih građana koji su prije par dana jasno glasali za evropsku budućnost zemlje.

Za gospodina Rehna, odgovornost za nepotpisivanje pripremljenog političkog sporazuma sa Srbijom leži na premijeru Koštunici koji je, tvrdi komesar Rehn, prekršio vlastito obećanje:

"Moram reći da me je, ne tako davno, premijer Koštunica molio da nastavim proces približavanja Srbije i EU i da ne pravim vezu između integracije i Kosova. Razočaran sam da je on iznevjerio vlastito opredjeljenje. Ovdje je važno reći da integracijski proces Srbije i zaključenje kosovskog statusa jesu i i ostaju odvojeni procesi..."

Gospodin Rhen krije razočarenje zbog činjenice da sutra neće biti potpisa na sporazum koji bi, prema uvjerenju zvaničnog Brisela, Srbiji otvorio širok prostor za gradnju bliskih veza sa evropskom maticom:

"Moram reći da duboko žalim što moramo da odgodimo sutrašnje potpisivanje političkog sporazuma sa Srbijom. Naravno da je evropsko opredjeljenje čvrsto i naša pozivnica i dalje važi - mi smo spremni, kada i Srbija bude spremna, da potpišemo taj sporazum. Moram reći i to da žalim zbog činjenice da neki političari u Beogradu blokiraju potpisivanje. Po mom mišljenju, oni su se potpuno oglušili o glas naroda koji je glasao prošle nedjelje u korist evropske budućnosti Srbije, u korist boljeg života i njihovih prava. Tužna je stvar za Srbiju kada njeni političari grade prepreke pred interesima vlastitog naroda".

Brisel sada mora da se prilagodi novonastaloj okolnosti (o tome je razgovarano na kolegiju Evropske komisije) i umjesto planiranog širokog polja približavanja Srbije EU - od političkog sporazuma do slobodne trgovine - moguće je, bez sporazuma, realizirati samo proces liberalizacije viznog režima. To je obećanje dato građanima Srbije i EU će to i učiniti, iako bi, kako kaže gospodin Rehn, neki političari u Beogradu htjeli, "tražeći razvod prije nego je brak i sklopljen", da osujete i proces liberalizacije viza.

XS
SM
MD
LG