Linkovi

Predsjednički izbori u SAD: Clinton-Obama i dalje neizvjesno


Republikanski senator John McCain izašao je kao veliki pobjednik nakon “super utorka'' i glasanja u dvadesetak američkih saveznih država za nominaciju kandidata za izbor narednog predsjednika SAD. Demokratski kandidati Hillary Clinton i Barack Obama su ostvarili pobjede u više saveznih država pojedinačno, nastavljajući ukupno tijesno i neizvjesno nadmetanje.

McCain je pobijedio u devet država, uključujući i tri najnaseljenije – Californiju, New York i Illinois. Njegov rival, Mitt Romney je pobijedio u sedam manjih država, uključujući Massachusetts u kojem je bio guverner. Treći kandidat Republikanaca za predsjedničku nominaciju, Mike Huckabee je dobiao najviše glasova u pet država, većinom na jugu SAD.

Kada su u pitanju senatori Clinton i Obama, kandidati Demokratske stranke, ni jedno od njih nije izašlo kao jasan favorit nakon jučerašnjeg izjašnjavanja glasača..Gospođa Clinton je pobijedila u osam država, uključujući izuzetno značajnu California-u i New York, državu koju predstavlja u Senatu. Obama je završio kao pobjednik u 13 država, posebno u Georgia-i i Illinois-u, kojeg on predstavlja u Senatu, ali je, sve u svemu, osvojio manje delegeta u susret nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke.

Gospođa Clinton i gospodin Obama se u nastavku moraju žestoko boriti, praktično za svakog delegata, kako bi osvojili nominaciju unutar vlastite stranke i sa odabranikom Republikanaca nadmetali se, ona ili on, za mjesto američkog predsjednika na izborima koji će biti održani novembru.

XS
SM
MD
LG