Linkovi

Autosajam u Washintonu: Doći i vidjeti....


Nedavno održani sajam automobila u Washingtonu, jedan od nekoliko velikih sajmova automobila u SAD na kojima domaći i svjetski proizvođači predstavljaju najnovija tehnološka dostignuća u automobilskoj industriji, pokazao je novi trend diktiran sve većim troškovima goriva, ali i elektronske novine koje su do skora bile nezamislive u automobilima za šire tržište.

Više od 700 automobila je predstavljeno na sajmu u Washingtonu, domaćih i stranih, brzih, sportskih, malih, sporih, jeepova, dugih limuzina ....za svačiji ukus i za svačiji džep, najkraće rečeno.

Za Scotta Settlemire-a, menadžera odjela Chevroleta i Hummera, autoproizvođača iz grupacije General Motors razlog za izlagati na sajmu je jednostavan:

"Razlog zbog kojeg mi organiziramo naš nastup jeste kupcima pokazati naše modele, omogućiti im da ih vide i dotaknu u atmosferi bez ikakvog pritiska da treba da kupe bilo koje od tih vozila. Mi zapravo želimo da dodju, otvore vrata, sjednu u vozilo, udare nogom u gumu i da nas pitaju."

Sajmovi proizvodjačima nude šansu da pokažu ono najbolje i najnovije iz svijeta automobila. Između ostalog.... ”satelitska televizija.... da.....“ saopštava jedan od predstavnika autoproizvođača i potencijalne kupce uvjerava da saputnici na zadjnim sjedištima mogu gledati televizijski program dok se voze.

Jedan od posjetilaca sajma, Tom Albert čija žena očekuje njihovo prvo dijete, dobrovoljno se prijavio da testira Chevroletov Eqinox kojeg pokreće struja akumulirana u hidrogenskim ćelijama:

”Taj ću automobil koristiti da idem na posao, u kupovinu.... i siguran sam .... do prodavnice pelena” - kaže ”ozbiljno se šaleći” gospodin Ambert.

Predstavnik Chevroleta kaže da Eqinox može preći punih 300 kilometara prije novog punjenja. To ga, kažu, čini idealnim na kraćim relacijama, kao što su svakodnevne obaveze. Ta vrsta tehnoloških unapredjenja je u skladu sa zahtijevom američke vlade za većom efikasnošću automobila i povećanjem broja vozila na alternativna goriva, kako bi se smanjila američka ovisnost o inostranoj nafti.

Globalno zagrijavanje je također razlog za proizvodnju automobila sa manjom potrošnjom. Drugi je rekordno visoka cijena benzina, koja je, po nekim ekspertima, uzrok nedavnog pada vrijednosti dionica na svjetskim burzama.

Alexander Karsner, pomoćnik američkog ministra za energiju u oblasti efikasnosti korištenja i obnovljivih izvora energije, također je posjetio sajam u Washingtonu.

”Efikasnost je produktivnost. Efikasnost je konkurentnost. Kada dobijete više koristeći manje uvijek svoju ekonomiju činite agilnijom, konkurentnijom, produktivnijom, i na kraju stvarate veću vrijednost za svoje građanstvo.”

"Napravljeni za budućnost" bio je osnovni slogan sajma automobila u Washingtonu. Međutim, mnogi, i u američkoj vladi a i u auto-industriji, smatraju da se trebalo naći, o odnosu na potrošnju goriva, više modela efikasnijih vozila.

XS
SM
MD
LG