Linkovi

SAD i Iran: Dosta je straha


Odnosi između SAD i Irana su već duže vremena napeti zbog nukleranog programa Teherana. Nedavni incident između pomorskih snaga dvije zemlje u Perzijskom zaljevu je dobar primjer tih napetosti. S druge strane, jedna grupa mirovnih aktivista pod nazivom ”Dosta je straha“ promovira ”tihu diplomaciju“ među ljudima u nadi da će i to pomoći da se spriječi bilo kakav eventualni budući sukob između te dvije zemlje.

To su, najednostavnije rečeno, razgovori običnih ljudi iz SAD i Irana, a obavljaju se sa tačke koja izgleda kao, mada malo neobična, telefonska govornica locirana na jednoj njujorškoj ulici. Ti telefonski kontakti su ideja Nicka Jehlena, umjetničkog direktora jednog magazina, nastala nakon razgovora sa Irancima koji svoje blogove postavljaju na internet.

”Cilj kampanje ”Dosta je straha” je pronaći način za Irance i Amerikance da zajedno rade u pravcu mira, umjesto da u svojim zemljama pojedinačno organiziraju i provode mirovne aktivnosti” - kaže gospodin Jehlen.

Telefoni su crvene boje, napravljeni po uzoru na holivudsku ”sliku“ nekašnjih telefona kojima je obavljana vruća telefonska komunikacija između Kremlja i Bijele kuće tokom perioda hladnog rata.

”Ideja o vrućoj liniji između SAD i Irana..... ta linija bi zapravo trebala postojati između dvije vlade, ali za sada mi idemo samo sa običnim ljudima“ - dodaje gospodin Jehlan.

Razgovore prevode studenti koji govore farsi. Na drugoj strani linije su Iranci koji su putem interneta dali svoje brojeve telefona. Jedna o Amerikanki, naravno Njujorčanka po imenu Jedaiah, smatra da je to dobar prvi korak:

”Sigurna sam da Iranci vole svoju zemlju koliko i mi volimo svoju. I upravo zbog toga što volimo svoju zemlju, mi poduzimamo ovakav napor” - kaže ona.

Njena sugrađanska Evelyn, inače medijski analitičar, ne krije prijatno iznenađenje postojanjem ”vruće” telefonske linije koja spaja obične ljude dvije udaljene i politčki suprotstavljene zemlje i dodaje:

”Komuniciranje među ljudima je ono o čemu se zapravo radi u politici, zar ne? Ali se onda negdje gubi. Dok putujete svijetom, srećete ljude, ili ovdje u New Yorku, srećete imigrante, i svako od njih ima svoju priču, što je ljudski. Uzbudljivo je biti u mogućnosti razgovarati s nekim na nekom drugom mjestu, što je nešto što nemamo često priliku da radimo.“

Aktivisti grupe ”Dosta je straha” nadaju da će biti u prilici da iu drugim američkim gradovima pruže priliku običnim Amerikancima da razgovaraju sa običnim Irancima.


XS
SM
MD
LG