Linkovi

Brisel: EU čeka odgvor Beograda


Iščekujući konačni odgovor Beograda na ponudu da se već za dva dana u Briselu potpiše privremeni politički sporazum, zvaničnici EU su suzdržani u komentarima da li će vlada Srbije prihvatiti ili odbiti ponuđeni dokument, koji se u sjedištu EU tumači kao "mali" sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Kako je i najavio, visoki predstavnik EU Javier Solana danas je telefonom razgovarao sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, kojem je, uz čestitke na izbornoj pobjedi, prenio i uvjeravanja kako EU čvrsto stoji iza ponude kakvu su dogovorili evropski ministri na posljednjem okupljanju u Briselu.

U kabinetu gospodina Solane ističu kako je do zvaničnog Beograda da odluči šta će učiniti u četvrtak, kada je planirano potpisivanje privremenog političkog sporazuma, odnosno da li će poslati delegaciju u Brisel ili ne. To je pitanje dogovora različitih političkih grupacija u Srbiji, ukazuje se u kabinetu visokog predstavnika EU, uz napomenu da bi evropski vrh bio vrlo zadovoljan ukoliko bi se vlasti u Srbiji odlučile da u četvrtak potpišu sporazum sa Briselom i tako otvore mogućnost bržeg napredovanja prema evropskim institucijama.

Inače, u Briselu se mogući politički sporazum sa Beogradom ne dovodi u vezu sa jučerašnjom pismenom procedurom usaglašavanja stavova članica EU o misiji što bi trebala biti upućena na Kosovo, a o kojoj se konačna, formalna, odluka očekuje na narednom ministarskom skupu, zakazanom za 18. februar.


XS
SM
MD
LG