Linkovi

Doris Pack: Nijedan entitet nema pravo na otcjepljene


Predsjednica delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope Doris Pack izjavila je danas u Sarajevu da je usvajanje dva zakona o reformi policije u BiH uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Na kraju susreta sa Zajedničkom komisijom za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH potpisana je zajednička izjava predsjedavajućih delegacija.

Iz te izjave gospođa Pack je, na konferenciji za novinare, citirala dio koji naglašava da nijedan entitet nema pravo na otcjepljenje, ali da se nijedan entitet ne može jednostrano ukinuti. BiH je međunarodno priznata država čije se postojanje ne dovodi u pitanje, takođe je istakla gospođa Pack naglašavajući da je to njen odgovor na neke medijske izvještaje koji su pisali i o takvoj mogućnosti.

"Dogovorili smo da prvo krenemo ka koracima koji se tiču reforme policije, nakon toga da se ide na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a potom da svi zajedno sjednemo i počnemo raditi na onome što je ovoj zemlji potrebno - instrumentima i strukturi koji će joj omogućiti ulaz u EU" - objasnila je Packova.

Ona je upozorila da nije prihvatljivo da političari koji su postigli i potpisali Mostarsku deklaraciju o reformi policije i koji su dali evropskom komesaru za proširenje Oliju Renu garancije da će to provesti, sada to ne čine.

"Političari treba da znaju da na ovaj način stvaraju probleme Renu, jer je na osnovu onoga što su rekli i potpisali on dao svoju riječ Evropskoj komisiji i Savjetu ministara EU i na osnovu toga je parafiran sporazum," dodala je gospođa Pack. Na novinarsko insistiranje precizirala je da je lider SDA Sulejman Tihić taj koji je odustao od Mostarske deklaracije.

Predsjednik Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac rekao je da je, tokom današnjeg boravka delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope, osim o reformi ustava i policije razgovarano i o reformi pravosuđa, o efektima sporazuma CEFTA na privredu, te regionalnoj saradnji i korištenju IPA fondova. Govoreći o ulozi Parlamentarne skupštine BiH u reformskim procesima gospodin Genjac je istakao da bosanskohercegovački parlament ima svoj planove, ali da je njihovo provođenje objektivno uslovljeno dogovorima političara.
XS
SM
MD
LG