Linkovi

Washington: Brojni susreti zvaničnika BiH i SAD


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić nalazi se u Washingtonu gdje će se tokom ove sedmice susresti sa više kongresmena, visokih zvaničnika State Departmenta, Pentagona i Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Gospodin Špirić danas razgovara sa kongresmenom Chrisom Smithom, zastupnikom iz New Jerseya, a sutra ima susret sa zamjenikom američkog ministra odbrane Gordonom Englandom u Pentagonu.

Tokom boravka u Washingtonu Nikola Špirić će, također, voditi razgovore sa zamjenikom savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Jamesom Jeffrey-em, a u State Departmentu sa Nicholasom Burnsom, pomoćnikom državnog sekretara, te učestvovati na tradicionalnom Molitvenom doručku kojeg organizira američki State Department.

U Washingtonu se, također, nalazi i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, koji će uz susrete u američkom Kongresu, također imati i susrete u američkom Vijeću za nacionalnu sigurnost, te razgovarati i sa drugim zvaničnicima američke administracije.

Gospodin Alkalaj će također učestvovati na Molitvenom doručku, kao i dopredsjednik Zastupničkog doma parlamenta BiH Beriz Belkić i član parlamenta Bakir Izetbegović.

Iz bosanskohercegovačkih diplomatskih izvora u Washingtonu rečeno je da će razgovori zvaničnika iz BiH i američkih zvaničnika biti usmjereni na političke reforme u BiH i pomoć SAD u približavanju BiH evropskim i transatlantskim savezima i asocijacimama.

XS
SM
MD
LG