Linkovi

Brussels:Iz Beograda stigla dobra vijest


Iz Beograda je stigla dobra vijest, nepodijeljeno je mišljenje u sjedištu evropskih insitucija... od Savjeta ministara do Evropske komisije. U najkraćem, sve današnje reakcije Brisela na rezultat predsjedničkih izbora u Srbiji mogle bi se opisati kao olakšanje, jer Evropska unija, kako ocjenjuju njeni zvaničnici, i dalje će imati pro-evropski orijentiranog partnera u Beogradu. Drugi krug predsjedničkih izbora bio je tačka odluke - ili će Srbija nastaviti sa demokratizacijom i približavanjem evropskoj matici, ili bi se mogla okrenuti nekim drugim, EU nesklonim scenarijima. Nakon pobjede dosadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića, generalni sekretar Vijeća ministara EU Javier Solana je, sa neskrivenim zadovoljstvom, poručio:

"Rezultat izbora vidim kao snažan signal da je većina stanovnika Srbije za nastavak puta prema Evropi i želim reći da je Evropa sretna zbog toga. Nastavićemo da radimo sa Srbijom, želimo da je što prije vidimo što bliže evropskim integracijama. To isto, uvjeren sam, i većina stanovnika Srbije želi".

Na pitanje da li smatra da postoji opasnost od krize vlade i prijevremenih izbora u Srbiji, Solana je rekao da "na to ne može dati odgovor," i da treba vidjeti kako će se stvari odvijati, odnosno vidjeti da li je moguće da se održi koalicija. Upitan kakvu poruku ima za kosovske Albance poslije izbora u Srbiji, gospodin Solana je rekao:

" Ne treba da dajem poruke bilo kome. Odluke se moraju uskoro donijeti, ali svi moraju da imaju na umu... da jasno analiziraju kako ostvariti cilj koji svi imamo na umu - stabilnost Balkana".

U ime Evropske komisije poruku novom-starom predsjedniku Srbije uputio je predsjednik Manuel Barroso. On je tom prilikom, pored ostalog, najavio intenzivan rad radne grupe formirane kako bi Beograd, nako što za tri dana potpiše privremeni politički sporazum, što prije bio u poziciji da potpiše i puni sporazum sa Briselom.

Komesar za proširenje EU Olli Rehn je uvjeren kako će Srbija, nakon što za tri dana potpiše privremeni politički sporazum, potpisati i sam Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što bi je u najskorije vrijeme moglo dovesti i statusa zemlje, kandidata za prijem u članstvo EU:

”Prvo ćemo potpisati politički sporazum sa Srbijom, već ove sedmice, zapravo 7. februara. Riječ je važnom sporazumu koji uključuje politički dijalog, zonu slobodne trgovine, oslobađanje od viza i razmjenu studenata. Nedugo nakon toga, trebali bi smo potpisati i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.... čim Beograd ispuni određene uslove. To bi bila vrata za kandidatski status, koji bi se, uz ozbiljno zalaganje i EU i Srbije, mogao dostići do kraja 2008. godine".

Poruku Beogradu iz Brisela je uputila i Doris Pack, šefica Delagacije za jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta. Uz čestitke, gospođa Pack je poručila pro-evropskim snagama u Srbiji da imaju ozbiljan zadatak da u evropske perspektive ubijede one koji su glasali za radikale. Ona je takođe istakla da se optuženik za ratne zločine Rako Mladić još uvijek nalazi na slobodi, što je povod da podsjeti kako puna saradnja sa Hagom ostaje uslov pregovora o pridruživanju. Sa druge strane, gospođa Pack daje punu podršku početku razgovora o bezviznom režimu, ne samo za stanovnike Srbije, već i za cijeli prostor zapadnog Balkana. To je neophodno kako bi dali nove perspektive ljudima u regionu, poručila je Doris Pack.


XS
SM
MD
LG