Linkovi

Smanjene kamate donose strah od inflacije


Kako reagiraju financijski i drugi ekonomski experati na posljednje, drugo u razmaku od devet dana, smanjivanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama? Novinarka Glasa Amerike Carolyn Weaver je razgovarala sa financijskim mešetarima i ekonomistima u New Yorku, koji prije svega ukazuju na opasnost od inflacije.

Problem je u tome, da dolazi do inflacije i da se kontinuiranim unošenjem likvidnosti u sistem, oslobadja inflacijski džin iz boce. I to je kasnije jako teško kontrolirati, kaže Thomas Cooley, ekonomista na Univerzitetu New York, i dekan ekonomskog fakulteta.

Thomas Cooley, ekonomist:
Važna stvar koju su do sada uradili je da su smanjivanjem kamata omogućili korisnicima većih kredita da refinansiraju dugove, jer su kamate povoljne.

Patrick D`Angelo, vlasnik Fonda Hedge:
Ukoliko se tržište ne oporavi od ovog velikog smanjivanja kamatnih stopa, šta će ga onda oporaviti. U biti neće ništa. Mislim da će ovo dovesti do blagog rasta, a zatim do velikog pada.

Vlasnik Fonda Hedge, Patrick D`Angelo sa više pesimizma gleda na tržište dionica i ekonomiju u cjelini.

Patrick D`Angelo, vlasnik Fonda Hedge:
To nije tako strašno kao depresija, ali mislim da ćemo biti u kontinuiranoj recesiji u narednih, rekao bih, tri do pet godina. I razlog za to je financijska kriza i kriza sa tržištem kuća i stanova, kroz koju prolazimo. Banke trenutno nisu toliko nesolventne, ali imaju obilje problema, i mislim da samo ubacivanje dodatnog kapitala neće donijeti bolje rezultate njihovog poslovanja.

D`Angelo kaže da su uvjeti za dobijanje kredita sada toliko pooštreni da čak ni smanjene kamatne stope ne mogu riješiti problem na tržištu kuća. On i profesor Cooley se slažu da je problem velikih američkih banaka začepljen novim kapitalom, ali bi Evropa mogla biti novi izvor nevolja.

Thomas Cooley, ekonomist:
Većina američkih financijskih institucija su sada snadbjedevene kapitalom. Ali mogli bi vidjeti nove probleme u Evropi i drugim mjestima gdje su se mnoge evropske banke jako oslanjale na prenos kredita, odnosno vlasništva na treća lica.

Patrick D`Angelo, vlasnik Fonda Hedge:
Ja osobno mislim da su Sjedinjene Države u boljem položaju od većine evropskih zemalja. U stvari mislim da će najveći pad biti u Zapadnoj Evropi. Možda u Britaniji neće biti tako loše, ali u Njemaèkoj, Italiji, Francuskoj, Španiji, Portugalu, cijela Evropska zajednica je sada u škripcu. I, mislim da to ljudi još ne vide, kaže D`Angelo.

Ukoliko dodje do recesije u Sjedinjenim Državama, to će se osjetiti i u zemljama u razvoju. Medjutim američki najveći trgovinski partneri Kina i Indija bi mogli čak profitirati, ukoliko američke kompanije nastave izvoziti poslove kao odgovor na recesiju kaže profesor Cooley.

XS
SM
MD
LG