Linkovi

Republika Srpska nema pravo na odcjepljenje od BiH


Reagirajući na jučerašnju izjavu, premijera Republike Srpske Milorada Dodika da će njegova stranka tražiti pravo na samoopredjeljenje, uključujući i opciju za odcjepljenje Republike Srpske, u predstojećim razgovorima o bosanskohercegovačkom ustavnom uredjenju, te Dodikovu konstataciju "Može da bude i disolucije», visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák upozorio je danas sve političare u BiH da ulože maksimalne napore na izgradnji povjerenja izmedju gradjana, a ne da generiraju sumnju i neizvjesnost.

"Nepostojanje razumijevanja može pothranjivati strahove medju stanovništvom koje još uvijek nosi veoma bolna sjećanja iz nedavnog rata", rekao je Lajčak u saopćenju kojeg smo dobili iz OHR-a.

"Republika Srpska nema pravo na odcjepljenje od BiH, a isto tako niko ne može jednostrano ukinuti Republiku Srpsku", danas je izjavio visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák . "BiH je medjunarodno priznata država, i njen teritorijalni integritet je zagarantiran Daytonskim mirovnim sporazumom, te njeno postojanje se ne može dovoditi u pitanje".

Medjunarodna zajednica vjeruje da je potrebno provesti sporazuman proces ustavne reforme kao načina da se zemlja učini efikasnijom i uspješnijom za sve njene gradjane, i da bi mogla lakše realizirati zahtjeve za pristup u EU.

XS
SM
MD
LG