Linkovi

Američka ekonomija: Veliki skok u potražnjih trajnih dobara, očekuje se novo smanjivanje kamata


Američka centralna banka je danas počela dvodnevno zasjedanje koje bi, prema predvidjanjima mnogih ekonomista, moglo završiti novim smanjivanjem kamatnih stopa, u nastojanju da se podstakne usporena ekonomija i zaustavi povećana prodaja dionica na svjetskom tržištu.

Prije sedmicu dana iz Američkih federalnih rezervi su smanjili kamatne stope za tri četvrine procenta, na 3,5 posto, a sada se očekuje dodatno smanjivanje najmanje za jednu četvrtinu procenta.

Tržište dionica u svijetu je odnedavno u padu jer investitori strahuju da bi usporavanje američke ekonomije moglo negativno uticati na poslove u zemljama sa kojima trguju Sjedinjene Države.

Nakon jučerašnjeg oštrog pada, evropsko i većina azijskih tržišta su danas zabilježili rast predvidjajući novo smanjivanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama.

U medjuvremenu je Američko ministarstvo trgovine danas objavilo da su američke tvornice u decembru zabilježile znatno više od očekivanog povećanja narudžbi za trajna dobra.

Prema danas objavljenim podacima, američke narudžbe za trajna dobra su prošlog mjeseca porasle 5,2 posto, što je mnogo više od predvidjanog povećanja od 1,5 posto. Medju razlozima takvog povećanja navode se pojačani zahtijevi za isporukom komercijalnih aviona.

Neki ekonomisti kažu da taj izvještaj pokazuje da je američka ekonomija zdravija nego se prije mislilo i da bi mogla izbjeći recesiju.

Izvještaj pokazuje da je, čak ako se isključi oblast transporta, potražnja trajnih dobara porasla 2,6 posto, što je ponovo znatno iznad ranijih predvidjanja.

U cijeloj 2007. godini narudžbe trajnih dobara su porasle za manje od jednog procenta, što je bilo najmanje od 2002. godine.

XS
SM
MD
LG