Linkovi

Indonezija: Suharto sahranjen uz sve državne počasti


Bivši predsjednik Indonezije Suharto danas je sahranjen u blizini svog rodnog grada Solo, uz sve državne počasti koje je predvodio sadašnji predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono.

Gospodin Suharto je umro u nedjelju u 86 godini. Tim povodom, indonežanska vlada proglasila je sedmodnevnu nacionalnu žalost.

Generalni sekretar UN-a, Ban Ki-moon i nekoliko drugih svjestkih lidera izdali su saopćenja sa izrazima sućuti. Neki drugi su, međutim, skrenuli pažnju na Suhartove kontroverzne poteze u oblasti ljudskih prava.

On je kao general, 1965. godine, spriječio državni udar komunista, a kasnije naredio njihov progon u kojem je, kako se procjenjuje, ubijeno oko 500 hiljada ljudi. Kritičari su ga okrivljivali za invaziju Istočnog Timora 1975. godine i stalna kršenja ljudskih prava. Bio je prisiljen podnijeti ostavku nakon masovnih demonstracija zbog korupcije i kršenja ljudskih prava.

S druge strane, mnogi Suharta cijene zbog uspjeha na ujedinjavanju Indonezije i izdizanja te zemlje iz siromaštva u jednu od ekonomski najmoćnijih i najdinamičnijih zemalja u regionu.

XS
SM
MD
LG