Linkovi

Vitiman E pomaže pokretljivost


Naučnici su se još jednom pozabavili dobrobitima vitamina E kojeg unosimo hranom. Najnovija studija provedena na gotovo 700 Italijana, starosti 65 godina i naviše, pokazuje da vitamin E iz prirodnih izvora pomaže pokretljivost. Izvještaj novinara Glasa Amerike Melinde Smith.

Prošetajte tipičnom suvremenom samoposlugom i lako ćete pronaći dobre izvore vitamina E: zeleno listasto povrće, obogačane žitne pahuljice, biljna ulja i plodovi poput badema...Naučnici kažu da vitamin E u svojoj prirodnoj formi pomaže zaštiti organizma od kardio-vaskularnih bolsti i raka. Doktorica Benedetta Bartali s univerziteta Yale, jedan je od autora nove studije koja je vitamin E povezala s pokretljivosti kod starijih.

"Naši rezultati pokazuju da je samo vitamin E povezan sa slabljenjem fizičkih funkcija."

Od 1998. do 2003. su doktorica Bartali i njene kolege proučavali nivoe hranjivih sastojaka u krvi na 698 muškaraca i žena starosti preko 65 godina. Naučnici su uporedili agilnost tih ljudi dok hodaju, stoje, sjedaju i održavaju ravnotežu. Tokom tri godine, polovina sudionika je počela osjećati slabljenje pokretljivosti. S tim smanjenjem je povezan niska količina vitamina E u organizmu. Doktorica Bartali i drugi naučnici kažu da su potrebne dodatne studije kako bi se utvrdilo zašto vitamin E tako djeluje:

Doktorica Benedetta Bartali, Univerzitet Yale:
Ako bismo mogli identificirati rizične faktore koji doprinose smanjenju mobilnosti kod starijih, mogli bismo možda i razviti strategiju u spriječavanju ili odlaganju posljedica.

81-godišnja Lois Acampora pokušava jesti zdravu hranu i šetati svaki dan. Ali kaže da su fizičke i mentalne promjene vidljive kako stari.

Lois Campora, sudionik studije:
Svakako obraćam više pažnje na vitam E jer mi je pokretljivost jako važna.

Naučnici preporučuju da se dnevno unese 15 do 30 miligrama vitamina E iz žitarica i povrća. Američki Nacionalni Institut za Zdravlje kaže da je vitamin E iz prirodnih izvora efikasniji u zaštiti tijela od bolesti, nego sintetički vitamini.

XS
SM
MD
LG