Linkovi

Paket stimulisanja američke ekonomije dočekan sa optimizmom


Kongresni lideri demokrata i republikanaca su postigli sporazum o paketu mjera za podsticaj američke ekonomije koja pokazuje znake usporavanja i izaziva strahovanja od moguće recesije. Iz Bijele kuće kažu da će ovaj paket mjera vrijedan 145 milijardi dolara vratiti velikom broju amerikanaca dio sredstava od uplaćenih poreza i pružitri poreske olakšice američkim komapnijama.

Za podsticaj će država vratiti novac od uplaćenih poreza za 116 miliona amerikanaca sa niskim i srednjim prihodima, smanjiti neke poreze poslovnim firmama i podstaći investicije. Na milione amerikanaca će primiti po 600 dolara povratnih sredstava od uplaćenih poreza, a siromašniji i više od toga.

John Boehner, lider manjine u Zastupničkom doku Kongresa:
Ovaj sporazum je velika pobjeda za američki narod. On će stimulisati našu ekonomiju na najdirektniji i najefektivniji način dajući novac u ruke amerikancima sa srednjim prihodima i olakšice poduzećima kako bi otvarali nova radna mjesta.

Sredstva će biti limitirana na one koji zaradjuju do 75 hiljada dolara godišnje i bračne parove sa ukupnom zaradom do 150 hiljada dolara. Porodice sa djecom će dobiti dodatnih 300 dolara po djetetu.

Demokrati su željeli povećanje bonova za hranu siromašnim i produženje plaćenog perioda nakon gubitka posla, ali predsjedavajuća Zastupničkog doma, demokrata Nancy Pelosi kaže da su od toga odustali u zamjenu za 300 dolara jednokratne pomoći porodicama sa najnižim primanjima, koje inače i ne plaćaju poreze.

Nancy Pelosi, predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa:
Ne mogu reći da sam u potpunosti zadovoljna ovim paketom, ali znam da će on pomoći stimulisanje ekonomije, a ako ne onda će usljditi nove mjere.

Paket uključuje 50 milijardi dolara u smanjenu poreza kako bi komapnijama omogućio da otpišu i do 50 posto vrijednosti nove opreme. Predsjednik Bush je pozdravio dogovor kongresnih lidera i zatražio da to Kongres što prije usvoji.

George Bush, predsjednik SAD:
Jer zemlji sada treba podsticaj ekonomije, ja od Zastupničkog doma i Senata tražim da ovaj sporazum pretvore u zakon što je prije moguće. Mi imamo mogućnost da zajedno i brzo poduzmemo akciju koju naša ekonomija treba.

Američki ministar finansija, Henry Polson je posredovao dvopartijskom dogovoru.

Henry Polson, ministar finansija SAD:
Zastupnički dom je uspostavio značajan standard. Mi smo obavezni prema američkom narodu da brzo reagujemo i da učinimo da ove mjere budu uspješne.

Polson kaže da bi prve čekove iz ovog programa mjera amerikanci mogli početi primati 60 dana nakon što ih Kongres usvoji.

XS
SM
MD
LG