Linkovi

Irak i ekonomija vjerovatno ključne teme Bushovog govora o Stanju nacije


U ponedjeljak navečer se predsjednik Sjedinjenih Država George W Bush po zadnji puta u svom mandatu obraća Kongresu i narodu. Radi se o godišnjem govoru o stanju nacije, kada će, kako se očekuje, američki predsjednik govoriti o nekoliko ključnih stvari koje su trenutno na umu većine Amerikanaca.

Predsjednik Bush se kontinuirano sučeljava s brigama oko Afghanistana, i Iraka, te nesigurnih tržišta novca u svijetu. Bijela Kuća traži od Kongresa da odobri stimulativni ekonomski paket, a predsjednik je u medjuvremenu pohvalio dvo-stranačku podršku koju je dobio na Capitol Hill-u.

Brian Darling, analitičar pri Fondaciji Heritage u Washingotnu, kaže:

“Mislim da će tri glavna problema o kojima će predsjednik govoriti u obraćanju biti Irak, i napredak koji je postignut tamo, zatim, naravno, pitanje stanja ekonomije, i posebno stimulativni paket od 145 milijardi dolara, te, siguran sam, pitanja koja su bila važna za predsjendika: globalno zagrijavanje i ovisnost Amerike o stranoj nafti.”

Candice Nelson, predsjedavajuća Odjela za javne poslove pri univerzitetu American u Washingotnu, kaže da predstojeći kongresni izbori, i slab rejting predsjednika Busha, jesu za njega samog jak izazov:

“Znate, stvari u Iraku ne idu baš najbolje, možda nešto bolje, ali nikako idealno. Zato Bush zbilja mora smisliti kako istinski privući pažnju i Kongresa i američkog naroda ovim govorom. Stoga mislim da će krenuti sa stimulativnim ekonomskim paketom, jer je to nešto što su bili u stanju brzo postići na dvostranačkoj osnovi.”

No, s obzirom da mu je ostalo manje od godinu dana u Bijeloj Kući, da li gospodin Bush još uvijek ima utjecaja na oblikovanje rješenja problema. Brian Darling kaže da je predsjednik još uvijek relevantan jer je vrhovni zapovjednik, jer je taj koji zahtijeva od političara Iraka i Afghanistana da se ozbiljnije potrude da postignu dugotrajnu stabilnost u obje zemlje.

Gospodin Darling naglašuje da gospodin Bush zna da - u zadnjoj godini u Bijeloj Kući, mora imati podršku Kongresa:

“Mislim da predsjednik zna da sada mora više nego ikada suradjivati s Kongresom kako bi išta od zamišljenog postigao. Stoga ćemo vjerovatno biti svjedoci dvostranačkim inicijativama vjerovatno o klimatskim promjenama, o daljim ekonomskim inicijativama, a nadamo se, i o nastojianjima da se proširi zakon o zaštiti Amerike, zakon koji se odnosi na zaštitu zemlje od terorizma.”

Candice Nelson kaže da gospodin Bush mora zvučati jako uvjerljivo da bi dobio kongresnu podršku:

“Sada mora biti mnogo ubjedljiviji nego 2004. kada je rekao, Imam nešto kapitala koji ću potroštiti - misleći , povjerenja od drugih, Sada to više nema.”

Guverner savezne države Kansas, Kathleen Sebelius, ove godine daje odgovor demokrata na predsjednikov govor o stanju nacije.

XS
SM
MD
LG