Linkovi

Bijela kuća i lideri u Zastupničkom domu dogovorili mjere za podsticaj ekonomije


Zvančinici Bijele kuće i kongresni lideri Zastupničkog doma američkog Kongresa su postigli okvirni sporazum o povratku novca od poreza i podsticajima za jačanje oslabljene američke ekonomije.

Za podsticaj ekonomije država će vratiti novac od uplaćenih poreza za 116 miliona amerikanaca sa niskim i srednjim prihodima, smanjiti neke poreze poslovnim firmama i podstaći investicije.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma, demokrata Nancy Pelosi je odala priznanje republiknaskim liderima u Kongresu i zvaničnicima republikanske Bushove administracije za zajednički rad na ovom sporazumu.

Ukoliko dogovoreni paket usvoji Zastupnički dom i Senat, na milione amerikanaca će primiti do 600 dolara povratnih sredstava od uplaćenih poreza, a siromašniji i više od toga. Oni bogatiji neće dobiti takav povrat poreza, ali su paketom ekonomskih podsticaja predvidjene poreske olakšice za poslovne firme kao podsticaj novih ulaganja.

Ukupan paket bi trebao koštati 150 milijardi dolara, i u njega nije uključen dodatni novac kojeg su zahtijevale demokrate za nezaposlenost i olakšice za hranu.

XS
SM
MD
LG