Linkovi

Rusija upozorava protiv proglasenja nezavisnosti Kosova, Hashim Thaci ga najavljuje


Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov je ponovno upozorio da će proglašenje nezavisnosti Kosova predstavljati presedan koji će podstaći separatističke pokrete i u drugim dijelovima svijeta. On je danas reporterima u Moskvi rekao da bi nezavisnost Kosova mogla potpaliti separatistička osjećanja u čak 200 drugih regiona svijeta, uključujući pro-ruska područja u obližnjoj Gruziji i Moldovi. Sjedinjene države, Velika Britanija i većina evropskih zemalja podržavaju nezavisnost Kosova. Državni Sekretar Condoleeza Rice je, nakon razgovora sa Švicarskim premijerom u Cirihu, još jednom potvrdila američku podršku Ahtisaarijevog plana o nadgledanoj nezavisnosti Kosova.

U medjuvremenu je premijer Kosova Hashim Thaci izjavio da bi nezavisnost Kosova mogla uslijediti veoma brzo. On je tu izjavu dao u Briselu prije početka dvodnevnih razgovora sa zvaničnicima NATO saveza i EU vezanih za planove kosovskih Albanaca da proglase nezavisnost.

Hashim Thaci je danas u Briselu izjavio:

Ponoviću da je Kosovo spremno, ujedinjeno i dobro pripremljeno za status. Proglasićemo nezavisnost što je prije moguće. Sve što uradimo uradićemo uz blisku suradnju i koordinaciju s našim partnerima Washingtonom i Briselom i mislim da nam je definitivno potrebna odluka. Kosovo je spremno i potrebno nam je priznanje Washigtona i Brisela kako bi nastavili proces razvoja Kosova i integracije u EU i NATO.

Gospodin Thaci nije dao datum za proglašavanje nezavisnosti, ali je rekao da će datum biti objavljen veoma brzo, ali u Prištini, ne u Briselu. On će se u Briselu sastati sa komesarom EU za proširenje Olijem Rehnom, šefom za vanjsku politiku Javierom Solanom, generalnim sekretarom NATO-a Jaap de Hoop Schefferom i holandskim diplomatom Peterom Faithom koji je izabran da predvodi predloženu misiju EU na Kosovu.

Istovremeno, govoreći danas na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, albanski premijer Sali Berisha je rekao da neće doći do unilateralnog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Sali Berisha, premijer Albanije :

To će biti koordinirano proglašenje nezavisnosti kao ključni uvjet za mir i stabilnost. Moje duboko uvjerenje je da će oni koji strahuju ili koji su zabrinuti za reakciju i ponašanje Srbije, ubrzo shvatiti da je ovo najveća pomoć i za Srbiju. To će omogućiti Srbiji da krene naprijed i da prekine sa svojom gorkom, kolonijalnom prošlošću, rekao je gospodin Berisha.

Jučer je i američka državna tajnica Condoleeza RIce pozvala na hitno rješenje statusa Kosova, rekavši da odgađanje rješenja ne olakšava donošenje teških odluka.

XS
SM
MD
LG