Linkovi

U Davosu kritike za najnovije americko smanjenje osnovne kamatne stope


Na stotine svjetskih političkih i poslovnih lidera okupilo se i ove godine u Davosu, Švicarska, na Svjetskom Ekonomskom Forumu. Neki od sudionika su već kritizirali najnovije smanjenje osnovne kamatne stope u Sjedinjenim Državama, tvrdeći da to može voditi inflaciji.Drugi opet kažu da niske interesne stope nisu dobra ideja, jer su jeftine pozajmice upravo jedan od razloga kraha na tržištu nekretninama, što je i vodilo najnovijoj ekonomskoj krizi.

Američki državni sekretar Condoleezza Rice i afghanistanski predsjednik Hamid Karzai se trebaju obratiti skupu u Davosu krajem dana, a medju ostalim prominentnim sudionicima utjecajnog ekonomskog skupa su predsjedavajući Microsoft-a Bill Gates,britanski premijer Gordon Brown, pakistanski predsjednik Pervez Musharraf, i bivši američki podpredsjednik, dobitnik Nobelove nagrade Al Gore. Ovo je 38 godina zaredom okupljanja u Davosu.

U medjuvremenu su cijene dionica porasle gotovo 11 posto u Hong Kongu, te postigle značajno povećanje na drugim azijskim burzama: Manili, Shangaju, Sydneyu i Tokiju - a sve to nakon najnovijeg poteza Centralne banke Sjedinjenih država: Medjutim, vrijednosti dionica najvećih burzi u Evropi su pali, u Parizu gotovo 4 , a u Frankfurtu gotovo 5 posto. I američko tržište novca je zabilježilo pad jutros.Američka centralna banka je jučer smanjila glavnu kamatnu stopu za tri četvrtine procenta, nakon zabrinutosti zbog usporavanja američke ekonomije koje je dovelo do pada cijena dionica na svjetskim tržištima. Međunarodni monetarni fond navodi da je takvo smanjenje prikladno i od pomoći, ali da se znatno usporavanje svjetskog ekonomskog rasta ove godine ipak čini neizbježnim.

XS
SM
MD
LG