Linkovi

Poboljšana sigurnost u Iraku može opstati jedino kroz politički koncenzus


Izaslanik UN-a za Irak je pred Vijećem sigurnosti rekao da poboljšana sigurnost u Iraku može opstati jedino kroz politički koncenzus medju iračkim liderima. Iz sjedišta UN-a u New Yorku za Glas Amerike izvještava Margaret Besheer.

Specijalni predstavnik UN-a Staffan de Mistura je 15-torici stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a rekao da se priroda izazova u Iraku nije promijenila. On kaže da je uspjeh inicijativa na sigurnosnom i političkom planu direktno povezan, ali je ukazao na pozitivna kretanja u obje te oblasti.

«Mi ne možemo ignorisati nedavno poboljsanje sigurnosne i političke situacije u Iraku. Za primjetno smanjenje neprijateljskih aktivnosti su zaslužni povećan broj pripadnika multinacionalnih snaga u Iraku, prekid vatre kojeg je proglasio Moqtada al-Sadr, za kojeg se nadamo da će biti obnovljen i na tome svi radimo, uloga Vijeća za budjenje arapa sunita, te povećana suradnja sa susjedima na sigurnosnom planu. Dozvolite mi da tome dodam i zamor iračana. Mnogi iračani su umorni od nasilja koje ih nigdje ne vodi i to, takodjer, pomaže situaciji.»

Gospodin De Mistura je ukazao i na zakon kojeg je ranije ovog mjeseca usvojio irački parlament i kojim se dozvoljava bivšim članovima Baath partije, u kojoj su većinu činili suniti, da ponovo mogu raditi za vladu i da imaju prava na penzije, kao dobrodošao korak u pravcu nacionalnog pomirenja.

On je rekao da će UN-ova Misija za pomoć Iraku nastaviti da pomaže iračkoj vladi da riješi pitanja unutrašnjih razgraničenja, povratak izbjeglica i raseljenih osoba i na unapredjenju regionalnog dijaloga.

Američki ambasador u UN-u, Zalmay Khalizad, koji je Vijeće sigurnosti izvjestio u ime multinacionalnih snaga u Iraku, je ukazao na brojne pozitivne indikatore na planu sigurnosti, uključujući značajno smanjenje broja žrtava medju civilima i vojnicima koalicijskih snaga, od kako je u januaru povećan broj vojnika u Iraku.

Druga zadivljujuća činjenica je smanjenje etno-sektaških napada i broja poginulih. I jedno i drugo je smanjeno za preko 90 procenata na području Bagdada od januara do decembra 2007. godine, rekao je gospodin Khalilzad.

Ti trendovi su značajni, ali je ruski ambasador Vitaly Churkin upozorio da nema garancija da će se oni nastaviti.

Objavljivanje pobjede je preuranjeno. Nema garancija da će opadanje napetosti, na koje se ukazuje u izvještaju, biti nastavljeno u budućnosti. Val nasilja koji je nedavno zahvatio zemlju potvrdjuje naša strahovanja, rekao je Vitaly Churkin.

XS
SM
MD
LG