Linkovi

Iza kongresmena Lantosa će ostati velika praznina na podrčju borbe za ljudska prava


Nedavno je odlazak u mirovinu najavio Tom Lantos, član Zastupničkog doma Kongresa, poznat po svom angažmanu na području ljudskih prava.

Ivana Kuhar je za Glas Amerike razgovarala sa dvojicom američkih vanjskopolitičkih stručnjaka koji su analizirali doprinos ovog kongresmena madjarskog podrijetla širenju slobode diljem svijeta.

Svi koji se bore za poštivanje ljudskih prava, Tomu Lantosu duguju vrlo mnogo, za sve godine njegovog angažmana u borbi za ljudsko dostojanstvo - izjavila je povodom vijesti da ovaj kongresmen iz Californije odlazi u mirovinu Jennifer Windsor, direktorica ne-vladine organizacije Freedom House. Ona smatra da će na području borbe za ljudska prava nakon Lantoseva odlaska ostati ogromna praznina.

Tom Lantos je 1983. godine bio jedan od osnivača Kongresnog kluba za ljudska prava koji se zalagao za veću pomoć disidentima u sovjetskom bloku, a kasnije i u drugim regijama svijeta - svugdje gdje su kršena ljudska prava. Danas je gospodin Lantos utjecajni predsjedatelj Odbora Zastupničkog doma za medjunarodne odnose.

Bivši američki diplomat Marc Palmer prisjeća se da Tom Lantoš tih godina nije prezao ni od ne-tradicionalnih poteza za jednog političara, samo kako bi pomogao svrgavanju nekog od svjetskih tirana.

“Bio je voljan susresti se sa diktatorima poput Gadafija, kada to u političkom smislu, na američkoj, domaćoj sceni, nije bilo baš popularno. Tom Lantos je smatrao da je važno da se te zatvorene zemlje otvore, da se diktatori svrgnu s vlasti. Smatrao je da će se to najbrže dogoditi ako ih on i osobno kontaktira. Zbog toga, on se susreo i s Gadafijem i sa sjevernokorejskim čelnicima, te s mnogim drugim tiranima.”

Charles Gati, predavač na univerzitetu Johns Hopkins u Washingtonu, dugogodišnji je prijatelj Toma Lantosa pratio ga je na mnogim od njegovih putovanja. Gati kaže da je Lantosevo zanimanje za ljudska prava rezultat njegove životne priče.

“Kod njega je posebno izražena netrpeljivost prema svakom totalitarizmu. On strašno mrzi diktatore, mrzi političare koji diskriminiraju ljude na temelju njihove rase, nacionalnosti ili vjere.”

Tom Lantos je rodjen u Madjarskoj 1920. godine i jedini je član američkog Kongresa koji je preživio nacistički holokaust. U Sjedinjene je Države stigao kao izbjeglica 1947. godine. Marc Palmer, bivši američki ambasador u Madjarskoj, kaže da Tom Lantos upravo zbog toga svojim najvećim životnim uspjehom smatra- vlastoručno rezanje bodljikave žice na granici Austrije i njegove rodne Madjarske, krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća.

“Najviše se spominje pad Berlinskog zida, medjutim mnogi zaboravljaju da je prije Berlinskog zida pala bodljikava žica na austrijsko-madjarskoj granici.”

Neki Lantosovi kritičari tvrde da je njegovo zalaganje za slobodu malih nacija često narušavalo geopolitičku stabilnost. Lantos je, na primjer, početkom devedesetih bio veliki pristalica jugoslavenskih republika koje su željele postati nezavisne države.

Charles Gati podsjeća, medjutim, da pokreti za nezavisnost nisu nastali zahvaljujući političarima poput Lantosa. On je jedino podržavao želju tamošnjih naroda da budu slobodni - kaže Charles Gati.

“Jugoslavija se raspala zato što su to željeli tamošnji narodi. Sumnjam da je angažman vanjskih utjecaja - recimo njemačko priznanje Hrvatske ili neka Lantosova izjava - bio odlučujući. Tom Lantos je jedino ohrabrivao narode koji su se borili za slobodu, primjerice kosovske Albance. “

Marc Palmer kaže da je ovaj demokrat iz Californije bio jedan od prvih američkih političara koji je shvatio da je globalno širenje slobode - interes Sjedinjenih Država. On zaista smatra da je u našem geostrateškom interesu da zemlje poput Rusije, Kine, arapskih država, postanu demokratske zemlje - kaže ovaj američki diplomat.

88-godišnji Tom Lantos je odlazak iz Kongresa u mirovinu najavio nakon što mu je dijagnosticiran rak jednjaka, no najavio je da će i dalje biti angažiran u borbi za poštivanje ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG