Linkovi

Američka Centralna banka smanjila kamate na 3,5%


Centralna banka Sjedinjenih Država je smanjila kamate za tri četvrtine procenta u nastojanju da podstakne usporenu američku ekonomiju i zaustavi pad dionica na svjetskom tržištu. Ovom akcijom američkih federalnih rezervi ključne kamate su pale na 3,5 posto.

Američki ministar finansija, Henry Paulson je danas u Washingtonu rekao da su predsjednik i Kongres izgleda spremni da što prije primjene 145 milijradi dolara vrijedan paket mjera koje treba da stimulišu američku ekonomiju.

Vrijednosti na evropskom tržištu dionica dijelom su povećane nakon jučerašnjeg pada širom svijeta u strahu od recesije u Sjedinjenim Državama.

U Indiji su dionice pale blizu 10 procenata kratko nakon današnjeg otvaranja tržišta. Vrijednosti, takodjer, padaju u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Japanu, Singapuru i Kini. Cijene nafte su pale zbog zabrinutosti da bi usporena američka ekonomija mogla smanjiti potražnju.

Američki milijarder, investitor i filantrop George Soros je jučer upozorio da se svijet susreće sa najozbiljnijom finansijskom krizom od Drugog svjetskog rata.

Direktor Medjunarodnog monetarnog fonda, Dominique Strauss-Khan je situaciju nazvao ozbiljnom i rekao da zemlje u razvoju pate zbog usporenog ekonomskog rasta u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG