Linkovi

Strah od recesije u Americi obara cijene na svjetskim berzama


Cijene na berzama u Evropi i Aziji danas su znatno pale iz straha od ekonomskih problema u Sjedinjenim Državama i to bi moglo voditi u najveći gubitak u jednom danu posljednjih godina. Američko tržište dionica je danas zatvoreno zbog praznika posvećenog lideru za ljudska prava Marthinu Luteru Kingu, Junioru.

U Hong Kongu je Hang Seng indeks pao 5,5 procenata, što je najveći zabilježeni pad od 11. septembra 2001., od terorističkih napada na Sjedinjene Države. Gubici izmedju 3 i 5 procenata su zabilježeni u Indiji, Kini, Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj.

Mada su ekonomske veze u globalnoj ekonomiji izuzetno komplicirane, analitičari za sadašnje gubitke okrivljuju strah od recesije u Sjedinjenim Državama.

Amerika je zemlja najvećeg izvoza za mnoge inostrane kompanije, a uz to su inostrani investitori kupili dionice mnogih američkih kompanija.

Kada su američki kreditori za kupovinu kuća počeli izvještavati o gubicima krajem prošle godine, gubitak se proširio na ostale financijske institucije, sužavajući kreditno tržište i podstičući strahove od prevelikog američkog zaduženja.

Prošle sedmice je američki predsjednik George Bush predložio plan vrijedan 145 milijardi dolara kojim bi podstakao amerikance na veću potrošnju. Medjutim, analitičari strahuju da ta mjera možda neće biti u stanju da zaustavi recesiju. Recesija se definiše kao znatan pad nacionalne ekonomije u periodu od 6 mjeseci.

XS
SM
MD
LG